Potrawka z pieczarkami i parówkami - danie jednogarnkowe


Szybkie do zrobienia i smaczne danie jednogarnkowe. Idealne na obiad, ciepłą kolację czy imprezę. 

Nie ukrywam ,że tego typu dania są moimi ulubionymi, bo jak to zawsze podkreślam  "wolę upiec 4 ciasta niż jeden obiad". Dlatego jak widać stworzyłam sobie danie w sam raz pod siebie. 

Składniki:

  • 3 średnie czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 350 g pieczarek
  • 350 g dobrej jakości parówek / cienkich kiełbasek
  • 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego ok. 75g
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży / 2 małe ząbki czosnku
  • olej
  • sól morska, pieprz kolorowy, papryka ostra, papryka czerwona

Wykonanie: Oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę i plastry (dot. pieczarek), paprykę, cukinię, pieczarki.

Pokrojoną paprykę podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju doprawiając papryką słodką i ostrą przez 3-5 minut. Zalewamy paprykę ciepłą wodą, która ma tylko przykryć naszą paprykę. Wrzucamy do papryki cukinie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Sprawdzając czy warzywa już nie zmiękły, jeżeli tak się stało odstawiamy.

W międzyczasie na niewielkiej również ilości tłuszczu smażmy cebulę pokrojoną w piórka, przeciśniętym czosnkiem i pieczarkami aż wszystko się nieco zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.

Parówki kroimy na mniejsze kawałki, w moim przypadku na półksiężyce i również podsmażam na patelni.

Gdy warzywa w garnku będą już miękkie bądź jeżeli wolimy chrupiące, dodajemy przecier, pieczarki wraz cebulą i czosnkiem i podsmażone parówki. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut. Jeżeli zajdzie potrzeba doprawimy jeszcze wszystko. Potrawka najlepiej smakuje jak się "przegryzie"









Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)