Ciasto Jagodowa Biedronka - bez pieczenia
Moje autorskie ciasto, a dokładnie pianka waniliowa - jagodowa, która jest delikatna, pyszna i łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie.
Składniki:
- ok. 100 g dużych okrągłych biszkoptów
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 łyżki domowego dżemu jagodowego
- 1 galaretka o smaku poziomki i 1 galaretka o smaku truskawkowym
- 300 g jagód
Wykonanie: Poziomkową galaretkę rozpuszczamy w 180 - 200 ml gorącej wody, a truskawkową w 400. Studzimy
Na dnie małej prostokątnej blaszki wykładamy biszkopty. Moje są dwukolorowe bo takie akurat miałam w domu, wasze mogą być białe czy nawet prostokątne.
Do miski z mikserem przekładamy serek homogenizowany i dodajemy dżem jagodowy, miksujemy do połączenia się składników
Kiedy galaretka (poziomkowa) nam ostygnie, spokojnie możemy ją wlać do serka z dżemem miksując na niższych obrotach. Odstawiamy aż zacznie nam tężeć bo za wcześnie wlana spowoduje ,że nasze biszkopty mogą nam wypłynąć
Zanim pianka z serka zastygła powrzucałam do środka topiąc do połowy jagody, które wcześniej należy umyć i oczyścić z liści.
Kiedy nam wszystko zastygnie możemy śmiało zalać ciasta drugą zimną galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia
Można też zawsze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą, wtedy łatwiej będzie nam wyjmować ciasto.
I efekty Pani Jagodowej Biedronki
Serdecznie zapraszam na facebook'owe grupy z przepisami gdzie nie tylko znajdziemy wiele inspiracji ale również sami możemy się dzielić swoimi przepisami:
SŁODKIE PRZEPISY
UGOTOWANI -PRZEPISY - FANI GOTOWANIA - BLOGI
SŁODKIE PRZEPISY
UGOTOWANI -PRZEPISY - FANI GOTOWANIA - BLOGI
Tags:
Ciasta
Ciasta bez pieczenia
3 komentarze
Wygląda super, bardzo mi przypomina ciasto które mi babcia robiła jak byłam mała :)
OdpowiedzUsuńKtura galaretka ma być w środku ta rozpuszczona w 400 czy 200 ml
OdpowiedzUsuńpoziomka idzie pierwsza ta w 200
UsuńDziękuje za komentarz :)