Ciasto Jagodowa Biedronka - bez pieczenia


Moje autorskie ciasto, a dokładnie pianka waniliowa - jagodowa, która jest delikatna, pyszna i łatwa w przygotowaniu co z resztą sami się zaraz przekonacie.

Składniki:

  • ok. 100 g dużych okrągłych biszkoptów
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki domowego dżemu jagodowego
  • 1 galaretka o smaku poziomki i 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 300 g jagód

Wykonanie: Poziomkową galaretkę rozpuszczamy w 180 - 200 ml gorącej wody, a truskawkową w 400. Studzimy
Na dnie małej prostokątnej blaszki wykładamy biszkopty. Moje są dwukolorowe bo takie akurat miałam w domu, wasze mogą być białe czy nawet prostokątne.


Do miski z mikserem przekładamy serek homogenizowany i dodajemy dżem jagodowy, miksujemy do połączenia się składników


Kiedy galaretka (poziomkowa) nam ostygnie, spokojnie możemy ją wlać do serka z dżemem miksując na niższych obrotach. Odstawiamy aż zacznie nam tężeć bo za wcześnie wlana spowoduje ,że nasze biszkopty mogą nam wypłynąć


Zanim pianka z serka zastygła powrzucałam do środka topiąc do połowy jagody, które wcześniej należy umyć i oczyścić z liści.


Kiedy nam wszystko zastygnie możemy śmiało zalać ciasta drugą zimną galaretką i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia


Można też zawsze blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą, wtedy łatwiej będzie nam wyjmować ciasto.


 I efekty Pani Jagodowej Biedronki








Serdecznie zapraszam na facebook'owe grupy z przepisami gdzie nie tylko znajdziemy wiele inspiracji ale również sami możemy się dzielić swoimi przepisami:


SŁODKIE PRZEPISY

UGOTOWANI -PRZEPISY - FANI GOTOWANIA - BLOGI




Share:

3 komentarze

  1. Wygląda super, bardzo mi przypomina ciasto które mi babcia robiła jak byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ktura galaretka ma być w środku ta rozpuszczona w 400 czy 200 ml

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)