Dżem z wiśni bez żelatyny


Smaczny i ekologiczny dżem bez dodatku żelatyny

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 1 szklanka soku wyciśniętego z wiśni
  • 1200 g cukru
Wykonanie: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Do rondla / garnka o grubym dnie wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z wiśni - przygotować syrop, często szumować. 

Po ściągnięciu wszystkich szumowin, wrzucamy wiśnie i gotujemy je razem z syropem na małym ogniu kilka minut. Odstawiamy na 2-3 godzin.

Na sam koniec ponownie zagotowujemy dżem na małym ogniu i gotujemy go tak długo, aż powstanie nam odpowiednia konsystencja pamiętając aby go co jakiś czas mieszać, bo inaczej nam się może spalić. Następnie wkładamy go do słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.

Mój dżem wyszedł mi bardzo gęsty ponieważ gotowałam go około 3 godzin :) ale wy tyle nie musicie.



Przepis bierze udział w akcji :)


Share:

2 komentarze

  1. super przepis chętnie wypróbuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wolę chyba jednak wersję z żelatyną, twój przepis wydaje się mocno słodki, a ja za takimi dżemami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)