Dżem z wiśni bez żelatyny
Smaczny i ekologiczny dżem bez dodatku żelatyny
Składniki:
- 2 kg wiśni
- 1 szklanka soku wyciśniętego z wiśni
- 1200 g cukru
Wykonanie: Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Do rondla / garnka o grubym dnie wsypać cukier i wlać sok wyciśnięty z wiśni - przygotować syrop, często szumować.
Po ściągnięciu wszystkich szumowin, wrzucamy wiśnie i gotujemy je razem z syropem na małym ogniu kilka minut. Odstawiamy na 2-3 godzin.
Na sam koniec ponownie zagotowujemy dżem na małym ogniu i gotujemy go tak długo, aż powstanie nam odpowiednia konsystencja pamiętając aby go co jakiś czas mieszać, bo inaczej nam się może spalić. Następnie wkładamy go do słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.
Mój dżem wyszedł mi bardzo gęsty ponieważ gotowałam go około 3 godzin :) ale wy tyle nie musicie.
Przepis bierze udział w akcji :)
2 komentarze
super przepis chętnie wypróbuje;)
OdpowiedzUsuńWolę chyba jednak wersję z żelatyną, twój przepis wydaje się mocno słodki, a ja za takimi dżemami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)