Przepis na idealne chrupiące placki ziemniaczane

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane :)

Zastanawiacie się pewnie jaka jest tajemnica pysznych pachnących, a przede wszystkim chrupiących placków ziemniaczanych o złocistym kolorze.
Dziś przedstawię mój własny idealny przepis na placki ziemniaczane. 
Na pierwszym miejscu są oczywiście ziemniaki, a najlepsze do placków są ziemniaki Denar, odpowiednia ilość mąki pszennej - bo jej nadmiar sprawi ,że placki ziemniaczane będą mączaste i niedobre, odpowiednie przyprawy ilość jajek, nie za dużo cebuli ponieważ jej nadmiar sprawi ,że placki będą się za bardzo palić i mogą być za gorzkie... raz ciach i placki gotowe... ale dokładnie:

Składniki:

  • 1 Kg ziemniaków najlepiej Denar
  • 80g - 100g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka mleka
  • mały pęczek pietruszki
  • olej do smażenia

Sos śmietanowo - ogórkowy


  • 200 ml śmietany 12 %
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ,pieprz
  • 1/2 ogórka zielonego

Wykonanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce. Osobiście połowę trę na większych oczkach, a drugą połowę na mniejszych. Na tarce trzemy również obraną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Na sam koniec dodajemy mleko aby ciasto podczas stania nam nie zaczerniało. Placki smażymy na głębokim oleju kładąc po stołowej łyżce rozpłaszczając je co nieco - grube nie będą chrupiące :) smażymy po klika minut na każdej stronie na średnim ogniu do zarumieniania się placków na złoty kolor. Odsączamy na papierze


Sos: Pewnie powiecie ,że to Tzatzyki - macie rację ale tylko częściowo bo oryginalny sos robimy na jogurcie greckim, a tu śmietana.

Ogórka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy aż ogórki puszczą wodę. Odsączamy je i dodajemy do śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i  czosnkiem.

I tak oto prezentują się moje złociste placki z sosem 





Share:

5 komentarze

  1. Tylko jak dla mnie wersja "Z cukrem" lepsza ;) Śmietana i inne takie niet!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne!
    Dawno nie jedliśmy, chyba trzeba będzie pędzić po ziemniaki...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielniam placki ziemniaczane, ja do moich dodaje też liścia laurowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis :D uwielbiam placki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę stwierdzić, że... lubię placki. :) Również w takim wydaniu. Zdjęcia wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)