Przepis na idealne chrupiące placki ziemniaczane
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane :)
Zastanawiacie się pewnie jaka jest tajemnica pysznych pachnących, a przede wszystkim chrupiących placków ziemniaczanych o złocistym kolorze.
Dziś przedstawię mój własny idealny przepis na placki ziemniaczane.
Na pierwszym miejscu są oczywiście ziemniaki, a najlepsze do placków są ziemniaki Denar, odpowiednia ilość mąki pszennej - bo jej nadmiar sprawi ,że placki ziemniaczane będą mączaste i niedobre, odpowiednie przyprawy ilość jajek, nie za dużo cebuli ponieważ jej nadmiar sprawi ,że placki będą się za bardzo palić i mogą być za gorzkie... raz ciach i placki gotowe... ale dokładnie:
Składniki:
- 1 Kg ziemniaków najlepiej Denar
- 80g - 100g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- 1 łyżka mleka
- mały pęczek pietruszki
- olej do smażenia
Sos śmietanowo - ogórkowy
- 200 ml śmietany 12 %
- 1 ząbek czosnku
- sól ,pieprz
- 1/2 ogórka zielonego
Wykonanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce. Osobiście połowę trę na większych oczkach, a drugą połowę na mniejszych. Na tarce trzemy również obraną cebulę i czosnek. Dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Na sam koniec dodajemy mleko aby ciasto podczas stania nam nie zaczerniało. Placki smażymy na głębokim oleju kładąc po stołowej łyżce rozpłaszczając je co nieco - grube nie będą chrupiące :) smażymy po klika minut na każdej stronie na średnim ogniu do zarumieniania się placków na złoty kolor. Odsączamy na papierze
Sos: Pewnie powiecie ,że to Tzatzyki - macie rację ale tylko częściowo bo oryginalny sos robimy na jogurcie greckim, a tu śmietana.
Ogórka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy aż ogórki puszczą wodę. Odsączamy je i dodajemy do śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
I tak oto prezentują się moje złociste placki z sosem
Tags:
Placki
placki ziemniaczane
5 komentarze
Tylko jak dla mnie wersja "Z cukrem" lepsza ;) Śmietana i inne takie niet!
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńDawno nie jedliśmy, chyba trzeba będzie pędzić po ziemniaki...
:)
Uwielniam placki ziemniaczane, ja do moich dodaje też liścia laurowego :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D uwielbiam placki :D
OdpowiedzUsuńMuszę stwierdzić, że... lubię placki. :) Również w takim wydaniu. Zdjęcia wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)