Leczo


Lato bez leczo jest latem straconym dlatego przedstawiam wam moją domową wersję na tą potrawę :)

Składniki:


  • 3 średnie cukinie
  • 4 czerwone papryki
  • 4 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 0,5 pomidorów / wersja dla leniwych 2 puszki pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażeni
  • 0,5  kg dobrej kiełbasy śląskiej (można dać więcej wedle uznania)
  • Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól

Wykonanie: Wiem ,że są przepisy gdzie nie obiera się cukinii, ja jednak ją obieram i usuwam środek z nasion i tzw. gąbeczki.
Tak przygotowaną cukinie kroję w średniej wielkości kostkę. Paprykę czyszczę z nasion, kroję w kostkę. 
Pomidory nacinamy na "dupce" robiąc krzyż i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na jakieś trzy minuty, następnie zalewamy je zimną wodą, po wyciągnięciu obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Przygotowujemy sobie bardzo duży garnek. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę wraz z kiełbasą pokrojoną w kostkę, kiedy cebula z kiełbasą nabiorą kolorów wrzucamy do garnka pokrojoną paprykę, cukinie i pomidory. Wszystko razem podsmażamy co jakiś czas mieszając. 
Na patelni podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju nasze przyprawy ostrą i słodką paprykę, następnie przerzucamy do garnka z warzywami. Doprawiamy wszystko resztą przypraw według uznania, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 20 minut - potrzeba tyle czasu aby warzywa były miękkie, chrupkie ale nie rozgotowane, dlatego najlepiej jest leczo mieszać od czasu do czasu i kosztować warzywa.

Ważne aby pod żadnym pozorem nie dolewać wody bo warzywa i tak prędzej czy później puszczą wodę.



Tak wygląda moja wersja Leczo :)


Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)