Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym z pieczarkami
Bardzo aromatyczne i musztardowe danie na bazie sosu śmietanowo musztardowego z pieczarkami.
Czyli pierwsze starcie z polędwiczkami :)
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 400 g pieczarek
- 0,5 małego słoiczka musztardy delikatesowej
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 5 łyżeczek masła
- pieprz, sól
- 1/2 cebuli
- natka pietruszki
Wykonanie: Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami masła. Kładziemy polędwiczkę i smażymy ją z każdej ze stron po ok. 8 minut nie ruszając mięsa na średnim ogniu. Doprawiamy w międzyczasie solą i pieprzem.
Na osobnej patelni smażymy nasze pieczarki obrane i pokrojone wcześniej w dowolną kostkę z 3 łyżeczkami masła i cebulą o chwili aż nam się ładnie składniki zarumienią.
Musztardę łączymy z śmietaną dodając ok. 100 ml wody i wszystko razem mieszamy. Ja bardzo często mieszam tego typu składniki w niewielkim słoiczku potrząsając wszystkim. Gotową mieszankę na sos wlewamy na patelnie z mięsem, dodajemy pieczarki i dusimy już mięso do miękkości na nie za dużym ogniu. Gdyby sos okazał się za gęsty można dolać niewielką ilość wody.
Na sam koniec posypujemy mięso pietruszką i gotowe :)
Tags:
Dania mięsne
Obiad
0 komentarze
Dziękuje za komentarz :)