Rolada bezowa z kremem cappuccino i dżemem jagodowym
Bezowa rolada z kremem cappuccino - czyli coś na co miałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.
Rolada jest słodka przełamana dżemem jagodowym i malinami. Nie jest to też typ kruchej łamiącej się bezy co ułatwia nam zwijanie rolady.
Składniki:
Beza:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 20 g skondensowanego mleczka w tubce o smaku czekoladowym / kawowym
- 5 łyżek Cappuccino o smaku czekoladowym
- ok. 5 łyżek dżemy jagodowego / porzeczkowego
Wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z skondensowanym mlekiem, następnie dodajemy porcjami Cappuccino i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy do mniejszego naczynia i schładzamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany porcjami dodajemy cukier puder nie przerywając miksowania. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy.
Gotową masę bezową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 35 równomiernie ją rozprowadzając na całej powierzchni blaszki i pieczemy przez 20 minut. Po czasie wyciągamy bezę i chłodzimy przez ok. 15 minut. Przekładamy na nowy papier, co ułatwi nam zawijanie rolady.
Bezę smarujemy dżemem, na dżem wykładamy nasz krem cappuccino i zwijamy ją zaczynając od krótszego boku za pomocą papieru do pieczenia , w który owijamy roladę i schładzamy przez ok. 3 godziny, najlepsza jest oczywiście na drugi dzień. Dekorujemy malinami albo innymi kwaśnymi owocami i gotowe.
Tags:
Ciasta z kremem
Rolada
1 komentarze
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)