Rolada bezowa z kremem cappuccino i dżemem jagodowym


Bezowa rolada z kremem cappuccino - czyli coś na co miałam smak już od jakiegoś czasu i postanowiłam ją zrobić. Przepis pochodzi z bloga i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.

Rolada jest słodka przełamana dżemem jagodowym i malinami. Nie jest to też typ kruchej łamiącej się bezy co ułatwia nam zwijanie rolady.

Składniki:

Beza:

  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g skondensowanego mleczka w tubce o smaku czekoladowym / kawowym
  • 5 łyżek Cappuccino o smaku czekoladowym
  • ok. 5 łyżek dżemy jagodowego / porzeczkowego


Wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z skondensowanym mlekiem, następnie dodajemy porcjami Cappuccino i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy do mniejszego naczynia i schładzamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C  

Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany porcjami dodajemy cukier puder nie przerywając miksowania. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet jabłkowy.

Gotową masę bezową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 35 równomiernie ją rozprowadzając na całej powierzchni blaszki i pieczemy przez 20 minut. Po czasie wyciągamy bezę i chłodzimy przez ok. 15 minut. Przekładamy na nowy papier, co ułatwi nam zawijanie rolady. 

Bezę smarujemy dżemem, na dżem wykładamy nasz krem cappuccino i zwijamy ją zaczynając od krótszego boku za pomocą papieru do pieczenia , w który owijamy roladę i schładzamy przez ok. 3 godziny, najlepsza jest oczywiście na drugi dzień. Dekorujemy malinami albo innymi kwaśnymi owocami i gotowe.



Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)