Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Smaczna i szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem z chrupiącą czerwoną papryką i wyrazistym ogórkiem kiszonym.
Składniki:
(porcja na małą miskę)
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 woreczek ryżu
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 małe ogórki kiszone
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki majonezu
Wykonanie: Woreczek ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w kostkę, odsączamy z wody tuńczyka i kukurydzę.
Ugotowany ryż przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się ewentualnego kleiku. Dobrze odsączamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez ale również możemy zrobić wersję bez majonezu. Doprawiamy solą, pieprzem.
Tags:
Sałatki i Surówki
2 komentarze
Super przepis, myślisz że jak zamienię tuńczyka na wędzoną makrele to też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńMyślę ,że też będzie bardzo smaczna :) trzeba dać odpowiednią ilość makreli aby się nie okazało ,ze będzie czuć w sałatce tylko rybę :)
UsuńDziękuje za komentarz :)