Sałatka ryżowa z tuńczykiem


Smaczna i szybka sałatka ryżowa z tuńczykiem z chrupiącą czerwoną papryką i wyrazistym ogórkiem kiszonym.

Składniki:
(porcja na małą miskę)

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 2 małe ogórki kiszone
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majonezu



Wykonanie: Woreczek ryżu gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w kostkę, odsączamy z wody tuńczyka i kukurydzę.

Ugotowany ryż przesypujemy na sitko i płuczemy w zimnej wodzie aby pozbyć się ewentualnego kleiku. Dobrze odsączamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez ale również możemy zrobić wersję bez majonezu. Doprawiamy solą, pieprzem.




Share:

2 komentarze

  1. Super przepis, myślisz że jak zamienię tuńczyka na wędzoną makrele to też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ,że też będzie bardzo smaczna :) trzeba dać odpowiednią ilość makreli aby się nie okazało ,ze będzie czuć w sałatce tylko rybę :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)