Cytrynowe Ciasto
Kolejne ciasto z serii "Moje ulubione"
Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszenej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
- 2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 12,5 dag margaryny
- 2 żółtka
- 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta)
Pianka:
- 1/2 litra śmietanki 30 %
- 1 łyżka żelatyny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki woduy
Lukier:
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki przegotowanej wody
Dodatkowo:
- około 2 paczek herbatników
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut
Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty ( woda + sok z cytryny) rozmieszamy pozostałą część cukru i budyń śmietankowy. Kiedy woda zacznie wrzeć jak do tradycyjnego budyniu wlewamy drugą część, w naszym przypadku wymieszany razem sok z cytryny, wodę, cukier i budyń. Wlewając mieszamy, przez chwilę zagotowujemy na małym ogniu i wyłączamy. Do gorącej masy dodajemy margarynę i żółtka. Całość miksujemy. Kiedy cytrynowy krem będzie gotowy gorący wykładamy na nasz upieczony wcześniej biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia.
Pianka: żelatynę należy rozpuścić i dobrze wymieszać w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę 30% dobrze ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy letnią żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut.
Lukier: Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia.
***
Ciasto niestety jest trochę pracochłonne ale bardzo dobre ;) tak więc trud się opłaca.
Już niedługo mam dla was bardzo fajne nowe przepisy ... co powiecie na czekoladowe naleśniki z bananem ? :D to moja kolejna propozycja ;)
PS: MOŻNA MNIE POLUBIĆ NA FACEBOOKU ! szukaj na blogu lajka ;)
5 komentarze
ale ślicznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńpewnie jest pyszne <3
zakosztowałabym się w nim :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, a brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńMniami, musiało smakować cudownie orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)