Placek z jabłkami i gruszką
Oto moje nowe dzieło, mój pierwszy: Placek z jabłkami - w mojej ulepszonej wersji z gruszką :) co najważniejsze jest TANIE , szybkie i smaczne :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 duże jajka (jeżeli są małe to 5 jajek)
- 2/3 kostki masła lub masła roślinnego ( 16 dag )
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru
- 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę
- cukier puder do posypania ciasta
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy
Wykonanie:
Ciasto: oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu i na przemian , cały czas ucierając po żółtku oraz porcjami kefir / śmietana ( w zależności co mamy). Do masy przesiewamy wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Polecam wrzucać po szklance i wymieszać, to spowoduję łatwiejsze rozmieszanie ciasta.
Teraz niestety będzie, jak dla mnie najgorsza część. Do masy dodajemy po trochu ubitą pianę i mieszamy delikatnie. Ciasto będzie się nieco lepić co trochę utrudni sprawę. Ja użyłam do mieszania uginającej się łopatki do zbierania ciasta z brzegów ścianek miski i dało radę.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną wcześniej i posypana mąką lub bułką tartą blaszkę kwadratową. Wyrównujemy ciasto i układamy na nim wcześniej obrane i pokrojone wcześniej plasterki jabłek i gruszek, jeżeli zrobisz to dopiero teraz nie będzie tragedii ;) - ja tak właśnie zrobiłam
Piekarnik nagrzewamy do 180*C i wkładamy ciasto na 40-45 minut w zależności od wysokości ciasta. Ciasto będzie gotowe gdy nabierze rumianych kolorów a brzegi same będą odchodzić lekko od blachy
5 komentarze
oo pyszne ♥
OdpowiedzUsuńno teraz to bym go zjadła.
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie, a teraz mamy sezon na jabłka, więc chyba się zabiorę za niego ;)
OdpowiedzUsuńWitam, a kiedy ten cukier wanilinowy dodać ? Nie jest napisane i dałam część do ciasta, oprócz szklanki cukru pudru, trochę posypałam jabłka po wierzchu... resztę schowałam :)
OdpowiedzUsuńWiesz musiałabym sprawdzić w książce kucharskiej ale wydaje mi się ,że dobrze zrobiłaś :) na pewno jeszcze odpisze w sprawie Twego pytania pod tym komentarzem
UsuńDziękuje za komentarz :)