Cytrynowe Ciasto


Kolejne ciasto z serii "Moje ulubione" 
Czyli czas aby wam przedstawić ciasto cytrynowe :)

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszenej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
  • 2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe (duże na 3/4 litra mleka np. Delecta)
Pianka:
  • 1/2 litra śmietanki 30 %
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki woduy
Lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki przegotowanej wody
Dodatkowo:
  • około 2 paczek herbatników
Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i również ubijamy, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy, którą wykładamy na wysmarowanej i wysypanej wcześniej mąką prostokątnej blaszki - 25 cm na 36 cm. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 25 minut

Masa cytrynowa: Jedną szklankę wody zagotowujemy z połową cukru. Do reszty ( woda + sok z cytryny) rozmieszamy pozostałą część cukru i budyń śmietankowy. Kiedy woda zacznie wrzeć jak do tradycyjnego budyniu wlewamy drugą część, w naszym przypadku wymieszany razem sok z cytryny, wodę, cukier i budyń. Wlewając mieszamy, przez chwilę zagotowujemy na małym ogniu i wyłączamy. Do gorącej masy dodajemy margarynę i żółtka. Całość miksujemy. Kiedy cytrynowy krem będzie gotowy gorący wykładamy na nasz upieczony wcześniej biszkopt i zostawiamy do ostygnięcia.
Pianka: żelatynę należy rozpuścić i dobrze wymieszać w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę 30% dobrze ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy letnią żelatynę i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę piankową wykładamy na masę cytrynową. Górę wykładamy herbatnikami i wkładamy ciasto do lodówki na około 20 minut.

Lukier: Do niewielkiej miski wsypujemy cukier puder, sok z cytryny oraz przegotowaną letnią wodę. Wszystko mieszamy aż masa będzie gładka bez grudek. Gotowym lukrem smarujemy herbatniki i wkładamy po raz kolejny ciasto do lodówki do ostudzenia.


***

Ciasto niestety jest trochę pracochłonne ale bardzo dobre ;) tak więc trud się opłaca.

Już niedługo mam dla was bardzo fajne nowe przepisy ... co powiecie na czekoladowe naleśniki z bananem ?  :D  to moja kolejna propozycja ;)

PS: MOŻNA MNIE POLUBIĆ NA FACEBOOKU ! szukaj na blogu lajka ;)

Share:

5 komentarze

Dziękuje za komentarz :)