Letnie ciasto jagodowo malinowe pod kokosową pianką
Najbardziej smakowite letnie ciasto musi być z jagodami, a jeżeli dodać do nich jeszcze ogrodowe maliny to dlaczego nie stworzyć mistrzostwo świata!
A tak się składało ,że jagody wprost z lasu nazbierane a maliny z ogrodu :)
Składniki
(blaszka 36 x 26 )
Ciasto kruche- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 230 g masła
- 5 żółtek
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżek zimnej wody
Pianka
- 230 g wiórków kokosowych
- 5 białek
- 180 ml śmietany 12 %
- 100 g cukru plus 2 łyżki
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek kaszy manny
- 300 - 400 g jagód
- 100 - 200 g malin
Wykonanie: Przez sito do dużej miski przesiewamy: mąkę tortową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia. Dodajemy następnie pokrojone w kawałki zimne masło, 5 żółtek, cukier puder, wodę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie kulki 1/3 i 2/3 mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki ,a większą do lodówki na 30 minut.
Śmietanę podgrzewamy w garnku z cukrem mieszając od czasu do czasu, nie zagotowujemy. Ściągamy z ognia. Dodajemy do śmietany i cukru wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników. Studzimy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ba blaszkę większą część ciasta, nakłuwamy ciasto widelcem. Umyte jagody wysypujemy na ciasto i dodajemy na samą górę maliny. Wszystko posypujemy kaszą maną.
Białka ubijamy pod koniec dodając 2 łyżki cukru. Na niskich obrotach ubijając białka z cukrem dodajemy porcjami kokosową masę. Gotową wylewamy ba owoce, następnie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Całość pieczemy przez 40 -50 minut w temperaturze 180*C
Smacznego :)
Tags:
Ciasta
11 komentarze
mniam!;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię !!! :)
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak wyszło i czy smakowało :)
UsuńZrobione 😊Pycha 😋
OdpowiedzUsuńczy musze dawac kasze ?? moze byc bez?? nie lubie kasz, ryzu i tym podobnyxh rzeczy...
OdpowiedzUsuńKaszę dodaje się po to aby wsiąknęła nadmiar soku z owoców. Nie trzeba jej dodawać ale ciasto może wtedy być bardziej nasiąknięte sokiem z owoców i może być nieco mokre. Zawsze można sam spód lekko podpiec albo dać mniej owoców.
UsuńCzy zamiast masła może być margaryna?
OdpowiedzUsuńMoże być tylko należy się liczyć z innym smakiem ;)
UsuńJagody mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńmogą być tylko należy dać więcej kaszy manny bo wtedy nie tylko sok będzie puszczał płyn ale też i woda podczas rozmrażania
UsuńCiasto przepyszne,nie miałam jagód więc dałam rabarbar i maliny.Pycha:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)