Letnie ciasto jagodowo malinowe pod kokosową pianką


Najbardziej smakowite letnie ciasto musi być z jagodami, a jeżeli dodać do nich jeszcze ogrodowe maliny to dlaczego nie stworzyć mistrzostwo świata!

A tak się składało ,że jagody wprost z lasu nazbierane a maliny z ogrodu :)

Składniki
(blaszka 36 x 26 )
Ciasto kruche

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 230 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżek zimnej wody

Pianka
  • 230 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 180 ml śmietany 12 %
  • 100 g cukru plus 2 łyżki
Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek kaszy manny 
  • 300 - 400 g jagód
  • 100 - 200 g malin

Wykonanie: Przez sito do dużej miski przesiewamy: mąkę tortową, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia. Dodajemy następnie pokrojone w kawałki zimne masło, 5 żółtek, cukier puder, wodę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie kulki 1/3 i 2/3 mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki ,a większą do lodówki na 30 minut.
Śmietanę podgrzewamy w garnku z cukrem mieszając od czasu do czasu, nie zagotowujemy. Ściągamy z ognia. Dodajemy do śmietany i cukru wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników. Studzimy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ba blaszkę większą część ciasta, nakłuwamy ciasto widelcem. Umyte jagody wysypujemy na ciasto i dodajemy na samą górę maliny. Wszystko posypujemy kaszą maną. 
Białka ubijamy pod koniec dodając 2 łyżki cukru. Na niskich obrotach ubijając białka z cukrem dodajemy porcjami kokosową masę. Gotową wylewamy ba owoce, następnie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Całość pieczemy przez 40 -50 minut w temperaturze 180*C


Smacznego :)



Share:

8 komentarze

  1. Właśnie robię !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać jak wyszło i czy smakowało :)

      Usuń
  2. Zrobione 😊Pycha 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. czy musze dawac kasze ?? moze byc bez?? nie lubie kasz, ryzu i tym podobnyxh rzeczy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę dodaje się po to aby wsiąknęła nadmiar soku z owoców. Nie trzeba jej dodawać ale ciasto może wtedy być bardziej nasiąknięte sokiem z owoców i może być nieco mokre. Zawsze można sam spód lekko podpiec albo dać mniej owoców.

      Usuń
  4. Czy zamiast masła może być margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być tylko należy się liczyć z innym smakiem ;)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)