Drożdżówki z makiem

Kocham drożdżówki, a z makiem najbardziej, dlatego poszukałam i zrealizowałam na nie przepis. Czego wyniki są widoczne na zdjęciu :) od siebie dodałam kurkumy do ciasta ponieważ lubię jak jest kolorowo i pysznie. Dziś na zajęciach zamiast chleba własne drożdżówki z makiem :) polecam!

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
Nadzienie
  • około 600 g puszki gotowego maku

Wykonanie:  Najpierw należy zrobić rozczyn. Mleko podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie letnie odstawiamy i dodajemy pokruszone drożdże z cukrem i rozpuszczamy . Tak gotowy rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja kłade na grzejnik) na około 10 minut. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z szczyptą soli i kurkumą, która nada drożdżówką żółtego koloru. Wlewamy do mąki masło i rozczyn. Rozrabiamy ciasto długo i dokładnie aż jego powierzchnia będzie gładka. Odstawiamy ciasto przykryte ścierką ponownie w ciepłe miejsce ( u mnie znów wylądowało na grzejniku ;) ) aż podwoi są objętość na około 1-1,5 godziny.

Kiedy ciasto nam urośnie ponownie je zagniatamy,  rozwałkujemy  placek o wymiarach 30x50 cm. Smarujemy nadzieniem, zwijamy w ślimaka i kroimy na około 3,5 centymetrowe kawałki ( im większe kawałki tym większe będą drożdżówki ).

Kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem w odstępach około 5  cm zostawiając jeszcze na blaszce przez około 10 minut. Trzonkiem  noża naciskamy górną część słodkich bułeczek robiąc dołek i pieczemy nasze wypieki w temp. 220 *C przez 10-15 minut aż nabiorą kolorów. Można jeszcze przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem aby dodatkowo nabrały złotego koloru.





Smacznego :)

Share:

9 komentarze

  1. Wyglądają fantastycznie, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja wspaniale:)a ja uwielbiam wszelkie makowce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszam do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale! A z drożdżówkami z makiem mam wspaniałe wspomnienia. :D Ta kurkuma to wspaniały pomysł jeśli chodzi o kolorystykę i zdrowie ale osobiście bałabym się, żeby nie była wyczuwalna w smaku i nie popsuła drożdżówek. :D Z porcji podanej w przepisie ile wychodzi drożdżówek? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)