Pierniki z koglem moglem i alkoholem


Przez ten okres świąt wypróbowałam z trzy przepisy na pierniki, a oto jeden z nich...
szybki przepis na miękkie pierniczki na koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :)

Składniki:

  • 125 g miodu
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 75 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki płaskie sody
  • 0,5 łyżki kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 50 ml wódki / rumu
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • foremki
  • papier do pieczenia

Wykonanie:
Miód, masło i połowę cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
W misce przesiewamy i łączymy ze sobą: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika.
Jajka z szczyptą soli miksujemy na puszystą pianę. Dodajemy pozostały nam cukier i miksujemy jeszcze przez jakąś chwilę. Do jajek dodajemy roztopiony miód, masło i cukier - spokojnie gęsty płyn może być ciepły, oraz alkohol do wyboru wódka/ rum. - miksujemy.
Płynną masę stopniowo dodajemy do sypkiej mieszanki. Początkowo mieszamy wszystko drewnianą łyżką, na sam koniec wlewania gdy będzie nam już ciężej mieszać, wyrabiamy ciasto ręką.
Ciasto powinno  być gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Ciasto dzielimy na dwie części aby było nam wałkować. 
Wałkujemy na około 5 mm i wycinamy różnego rodzaju ciasteczka. Należy pamiętać ,że ciasta powiększą nieco swoją objętość.
Układamy powycinane ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta.
Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku z plastrem jabłka dla jeszcze szybszego efektu.

Oczywiście można udekorować czym tylko sobie zamarzymy :) ja zazwyczaj wykorzystuje to co posiadam w domu: kokos, posypka,  no i polewa w dwóch kolorach :)



Smacznego :)

Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)