Ogórki na ostro
Ogórki gruntowe na ostro na zimę
Chyba nie muszę pisać na jaką okazję są idealne :)
Składniki:
- 2,5 kg ogórków
- 3 łyżki płaskie stołowe soli
- 2 główki czosnku
- 2 płaskie łyżki ostrej papryki
Zalewa:
- szklanka octu (250 ml)
- 1/2 kg cukru
- 15 łyżek oleju
Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w łódki i zasypujemy solą, odstawiamy na noc.
Ogórki odcedzamy z nadmiaru soku, mieszamy z pokrojonym czosnkiem i ostrą papryką w proszku.
Wkładamy ciasno ogórki do słoików i zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.
Tags:
Przetwory
5 komentarze
Muszą być pyszne :) Ja takich pyszności robić nie potrafię.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa zalewa!? Chyba przepis do poprawy?
OdpowiedzUsuńZalewa jest poprawnie napisana :)
UsuńZalewę należy zagotować? Nie trzeba dodawać wody?
UsuńZagotowujemy jej. Jeżeli ogórki ułożymy ciasno to zalewy nam spokojnie starczy. Jeżeli po skosztowaniu zalewy wyda nam się za ostra można dodać niewielką ilość wody aby nieco rozcieńczyć ale to już na własną odpowiedzialność smakową :)
UsuńDziękuje za komentarz :)