Ogórki na ostro


Ogórki gruntowe na ostro na zimę
Chyba nie muszę pisać na jaką okazję są idealne :)

Składniki:
  • 2,5 kg ogórków
  • 3 łyżki płaskie stołowe soli
  • 2 główki czosnku
  • 2 płaskie łyżki ostrej papryki
Zalewa:
  • szklanka octu (250 ml)
  • 1/2 kg cukru
  • 15 łyżek oleju

Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w łódki i zasypujemy solą, odstawiamy na noc.
Ogórki odcedzamy z nadmiaru soku, mieszamy z pokrojonym czosnkiem i ostrą papryką w proszku.
Wkładamy ciasno ogórki do słoików i zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy słoiki przez 10 minut.







Share:

5 komentarze

  1. Muszą być pyszne :) Ja takich pyszności robić nie potrafię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa zalewa!? Chyba przepis do poprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewa jest poprawnie napisana :)

      Usuń
    2. Zalewę należy zagotować? Nie trzeba dodawać wody?

      Usuń
    3. Zagotowujemy jej. Jeżeli ogórki ułożymy ciasno to zalewy nam spokojnie starczy. Jeżeli po skosztowaniu zalewy wyda nam się za ostra można dodać niewielką ilość wody aby nieco rozcieńczyć ale to już na własną odpowiedzialność smakową :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)