Domowe Pierogi Ruskie

Pierogi Ruskie

Składniki:

Farsz:
  • ok 1 kg ziemniaków
  • 250-300 g chudego twarogu
  • 2 duże cebule
  • Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól

Ciasto:
  • 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk)
  • 150 g wody
  • 1 - 2 łyżek oleju
  • ok. 1 łyżeczki soli

Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor.  Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i usmażoną cebulę wrzucamy do gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa.
Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów są przyprawy i duża ilość , dobrze wysmażonej cebuli.
Kiedy farsz będzie gotowy, odstawiamy go do wystygnięcia. Ja zawsze robię farsz dzień przed. Formuje średnie kulki co ułatwia później zlepianie pierogów, tak nauczyłam się w pracy w barze :)


I tak oto wygląda mój gotowy farsz do pierogów.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wodę, olej i sól. Początkowo ciasto mieszamy łyżką drewnianą , a następnie wyrabiamy rękoma. Gotowe ciasto rozwałkujemy na duży cienki placek. Wycinamy kółka, wkładamy nasze kulki z farszem i bawimy się w lepienie pierogów.
Jeżeli ciasto będzie zbyt lepiące , dodajemy mąki. Ważne aby też placki podsypywać, ponieważ mogą nam się przykleić do stolnicy.

Pierogi gotujemy w garnku z gotująca się wodą i łyżką oleju. Wrzucamy delikatnie pierogi, mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły i gotujemy tak długo aż wypłyną na górę i trzymamy tak jeszcze na ogniu ze trzy minuty :)
Dla mniej pewnych polecam zawsze jednego wyłowić i spróbować :)





Pierogi ruskie to moje jedno z ulubionych dań na obiad, a następnie odsmażane na kolacje :)
Dla mnie jest ważne aby farsz było czuć, aby nie był mdły.


Od jakiegoś czasu miałam zamiar dodać ten przepis, ale kiedy tylko pierogi pojawiały się na talerzu szybciej znikały niż ja zrobiłam im zdjęcie :)



***

Miłego Weekendu :)
i do kolejnego smacznego wpisu !!




Share:

2 komentarze

  1. Mmm! Uwielbiam pierogi ruskie :) u mnie w domu mama bardzo często je robi bo całą rodzina je uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł z tymi kuleczkami, warty wypróbowania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)