Marynowane pieczarki


Marynowane pieczarki

Składniki:

  • ok. 1 - 1,5 kg małych pieczarek
  • Gorczyca
  • Liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ok. 2 cebule

Zalewa:



  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Wykonanie: Ja osobiście wole obrane pieczarki. Tak więc obieram pieczarki i wrzucam je do gotującej się wody z łyżką octu i gotuje je przez 5 minut. Wyławiam i odcedzam.

Do każdego ze słoików daje plaster ( jak duży to połowę) cebuli, Łyżeczkę gorczycy, liść laurowy i  z 3- 5 kulek ziela angielskiego. Następnie wkładam pieczarki. Są ludzie, którzy dodają jeszcze marchewkę, ja jednak jej nie daje.

W garnku zagotowuje wszystkie składniki do zalewy, napełniam nią słoiczki i pasteryzuje je przez 15 minut.


Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)