Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki
Składniki:
- ok. 1 - 1,5 kg małych pieczarek
- Gorczyca
- Liście laurowe
- ziele angielskie
- ok. 2 cebule
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Wykonanie: Ja osobiście wole obrane pieczarki. Tak więc obieram pieczarki i wrzucam je do gotującej się wody z łyżką octu i gotuje je przez 5 minut. Wyławiam i odcedzam.
Do każdego ze słoików daje plaster ( jak duży to połowę) cebuli, Łyżeczkę gorczycy, liść laurowy i z 3- 5 kulek ziela angielskiego. Następnie wkładam pieczarki. Są ludzie, którzy dodają jeszcze marchewkę, ja jednak jej nie daje.
W garnku zagotowuje wszystkie składniki do zalewy, napełniam nią słoiczki i pasteryzuje je przez 15 minut.
Tags:
Przetwory
0 komentarze
Dziękuje za komentarz :)