Jabłkowa Tarta pod maślaną kruszonką


Jabłkowa Tarta pod delikatną kruszonką

czyli jabłkowa uczta

Składniki:

Ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Nadzienie
  • około 1 kg jabłek (np. papierówki)
  • 50 g rodzynek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 100 g mąki pszennej
Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy kulkę ciasta, którą wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu rozwałkujemy i wykładamy na formę na tarte, pamiętając aby nie smarować boków tłuszczem. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 minut w temp. 190*C.

Z podanych składników na kruszonkę wyrabiamy ciasto i wkładamy je do lodówki aby nieco stwardniało, ponieważ masa będzie bardzo delikatna i może się nieco topić w cieple.

Jabłka obieramy i czyścimy z gniazd i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku przez około 5 minut z dodatkiem cynamonu i rodzynek.

Na podpieczony spód dajemy jabłka i wszystko przykrywamy kruszonką w dowolnej formie. U mnie są to "łatki". Pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut w temp. 170*C do momentu aż kruszonka nabierze kolorów. 


Ciasto po upieczeniu jest delikatne, zwłaszcza kruszonka.


Jeżeli jabłka są za kwaśne można dodać do nich nieco cukru.


Pamiętaj aby być na bieżąco polub mnie na facebooku


Akcje:






Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)