Papryka w słoikach


Marynowana Papryka

Idealna do obiadu, na przekąskę i kiedy przyjdą goście z prezentem ;)

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • gorczyca
  • czosnek

Zalewa:

  • 9 szklanek wody
  • 1,5 octu 10 % (1 szklanka jeżeli wolimy mniej octowe )
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie:  paprykę oczyszczamy, usuwamy ziarna i części zielone. Kroimy w ósemki lub w dowolną kostkę.

Do każdego słoika wkładamy: 4 ziarna ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy (jak male to 2 ),  0,5 łyżeczki małej gorczycy, 1-2 ząbków czosnku.

Zagotowujemy naszą zalewę z podanych składników. 
Paprykę gotujemy przez 3- 4 minuty.

Paprykę umieszczamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, na koniec dajemy po 1 łyżce oleju na słoik i zakręcamy i odwracamy, nie pasteryzujemy.




Share:

5 komentarze

  1. Uwielbiam paprykę prawie pod każdą postacią. Czy Twoja papryka jest twarda? Pozdrawiam?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis. Na pewno skorzyatam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czuc że jesień się zbliza :) widac po słoiczkach ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie. Jest informacja o gotowaniu papryki. Czy paprykę gotujemy w zalewie? Pierwszy raz chcę zrobić paprykę w słoikach i wolałbym wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryki w tym przepisie nie pasteryzujemy tylko zalewamy gorącą zalewą :)

      Jeżeli chcesz to możesz oczywiście podgotować z 5 minut :) dla własnej satysfakcji :)

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)