Surówka z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem


Składniki:

  • 1/2 średniej czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • ok. 100 -200 g wędzonego boczku
  • ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar
  • sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko obrane wcześniej ze skórki i pozbawione gniazda. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka.

Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju aż boczek się zarumieni, cebulę kroimy w kostkę.
Przecedzamy miękką kapustę i dodajemy do niej cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażony boczek.
Doprawiamy octem winnym firmy Jamar, solą, pieprzem. Smak surówki doprawiamy według własnego uznania.




W sam raz na obiad :)


Share:

1 komentarze

  1. Proponuję kapustę gotować z odrobiną octu wtedy nie straci swojego koloru.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)