Surówka z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem
Składniki:
- 1/2 średniej czerwonej kapusty
- 2 cebule
- 1 jabłko
- ok. 100 -200 g wędzonego boczku
- ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar
- sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele
- 1 łyżka oleju
Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko obrane wcześniej ze skórki i pozbawione gniazda. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka.
Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju aż boczek się zarumieni, cebulę kroimy w kostkę.
Przecedzamy miękką kapustę i dodajemy do niej cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażony boczek.
Doprawiamy octem winnym firmy Jamar, solą, pieprzem. Smak surówki doprawiamy według własnego uznania.
W sam raz na obiad :)
Tags:
Sałatki i Surówki
1 komentarze
Proponuję kapustę gotować z odrobiną octu wtedy nie straci swojego koloru.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)