Tradycyjne gołąbki z brytfanny
Pyszne tradycyjne gołąbki z brytfanny.
Składniki:
(duża ilość)
- 800 g mięsa mielonego
- 5 woreczków ryżu
- 4 średnie cebule
- 1 duża główka płaskiej kapusty
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra
- 1 łyżka masła
- bulion ( 1-2 szklanki)
Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła. Gotowy ryż płuczemy pod letnią wodą i wsypujemy do dużej miski.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ryżu.
Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły.
Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki.
Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy brytfanny wodą.
Smacznego
Tags:
gołąbki
4 komentarze
oo pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść gołąbki. Raz w życiu robiłam i więcej nie podjęłam się tego zadania. Wolę jechać 200 km do teściowej, by je zjeść ;)
OdpowiedzUsuńwyglądają paluszki lizać;)
OdpowiedzUsuńoj jak ja dawno nie jadłam gołąbków ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)