Tradycyjne gołąbki z brytfanny


Pyszne tradycyjne gołąbki z brytfanny.

Składniki:
(duża ilość)

  • 800 g mięsa mielonego
  • 5 woreczków ryżu
  • 4 średnie cebule
  • 1 duża główka płaskiej kapusty  
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra
  • 1 łyżka masła
  • bulion ( 1-2 szklanki)

Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła. Gotowy ryż płuczemy pod letnią wodą i wsypujemy do dużej miski.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ryżu.
Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.

Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły.

Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki.

Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy brytfanny wodą. 

Smacznego





Share:

4 komentarze

  1. Uwielbiam jeść gołąbki. Raz w życiu robiłam i więcej nie podjęłam się tego zadania. Wolę jechać 200 km do teściowej, by je zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają paluszki lizać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jak ja dawno nie jadłam gołąbków ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)