Ciasto Kryształ z owocami


Ciasto Kryształek z owocami
Widziałam te ciasto nie raz i zawsze się za nie zabierałam ale jakoś każde inne miało pierwszeństwo.
Wydawało mi się ,że robi się je wieczność ale na moje szczęście wcale tak nie było :)

Składniki
(tortownica średnica 24-26 cm)

Masa śmietanowa (biała)
  • 800 ml śmietany 18 %
  • 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy ciasto
  • 20 g żelatyny
  • 200 ml gorącej wody
Dodatkowo
  • okrągłe biszkopty (ok 200 gr)
  • 3 galaretki w różnych kolorach 
  • mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce)
  • wrzątek do rozpuszczenia galaretek
Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Przestygniętą wkładamy do lodówki, gdy stężeje kroimy w kostkę

Owoce kroimy w kostkę odcedzamy z nadmiaru syropu

Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 200 gorącej wody, odstawiamy aż ostygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, do przestygniętej żelatyny dodajemy z trzy łyżki śmietany i mieszamy hartując ją tym samym. Mieszankę śmietany i żelatyny wlewamy do pozostałej części ubitej śmietany i wszystko razem łączymy miksując przez krótki czas.

Do śmietany dodajemy galaretkę i owoce, mieszamy wszystko razem i wylewamy na tortownice wyłożoną na dnie biszkoptami.
Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy do całkowitego stężenia.







Share:

7 komentarze

  1. Pięknie wygląda :) i na pewno jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować !!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku, jak pięknie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne.Jadłam kiedyś takie ciacho,ale ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem począkująca w pieczeniu, ale nie katastrofalna w tym temacie ;D i mam pytanie,czy zamiast cukru pudru można użyć miodu, czy lepiej nie bo zepsuje to konsystencję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dawałam miodu i ciężko mi jest przewidzieć tego konsekwencje :) Polecam dać cukier puder :D

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)