Ciasto Kryształ z owocami
Ciasto Kryształek z owocami
Widziałam te ciasto nie raz i zawsze się za nie zabierałam ale jakoś każde inne miało pierwszeństwo.
Wydawało mi się ,że robi się je wieczność ale na moje szczęście wcale tak nie było :)
Składniki
(tortownica średnica 24-26 cm)
Masa śmietanowa (biała)
- 800 ml śmietany 18 %
- 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy ciasto
- 20 g żelatyny
- 200 ml gorącej wody
Dodatkowo
- okrągłe biszkopty (ok 200 gr)
- 3 galaretki w różnych kolorach
- mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce)
- wrzątek do rozpuszczenia galaretek
Wykonanie: Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Przestygniętą wkładamy do lodówki, gdy stężeje kroimy w kostkę
Owoce kroimy w kostkę odcedzamy z nadmiaru syropu
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 200 gorącej wody, odstawiamy aż ostygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, do przestygniętej żelatyny dodajemy z trzy łyżki śmietany i mieszamy hartując ją tym samym. Mieszankę śmietany i żelatyny wlewamy do pozostałej części ubitej śmietany i wszystko razem łączymy miksując przez krótki czas.
Do śmietany dodajemy galaretkę i owoce, mieszamy wszystko razem i wylewamy na tortownice wyłożoną na dnie biszkoptami.
Całość wkładamy do lodówki i chłodzimy do całkowitego stężenia.
7 komentarze
Pięknie wygląda :) i na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńAleż przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować !!!!
OdpowiedzUsuńjejku, jak pięknie wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńPyszne.Jadłam kiedyś takie ciacho,ale ze sklepu.
OdpowiedzUsuńJestem począkująca w pieczeniu, ale nie katastrofalna w tym temacie ;D i mam pytanie,czy zamiast cukru pudru można użyć miodu, czy lepiej nie bo zepsuje to konsystencję?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dawałam miodu i ciężko mi jest przewidzieć tego konsekwencje :) Polecam dać cukier puder :D
UsuńDziękuje za komentarz :)