Sałatka szwedzka z ogórków
Sałatka Szwedzka
Składniki:
- od 3 - 4 kg ogórków
- 1 łyżeczce na słoik 0,5 L
- 1/2 łyżeczki
- czarnego pieprzu na słoik 0,5 L
Zalewa:
- 2,5 L wody
- 6 szklanek cukru (250 ml)
- 6 szklanek octu 10 % (250 ml )
Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy i wedle uznania kroimy albo w plastry albo tak jak ja zrobiłam posiekałam je na szatkownicy. Wkładamy do słoików gdzie na dnie dajemy gorczycę i ziarna pieprzu. Nie za ciasno aby zalewa miała miejsce się przedostać.
W garnku zagotowujemy wszystkie nasze składniki na zalewę i gdy nam się cukier rozpuści a cała zalewa raz zagotuje, zalewamy nią ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 12 minut.
1 komentarze
Już tyle razy przymierzałam się do własnej sałatki, może w końcu mi się uda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)