Leczo do słoików na zimę


Leczo do słoików na zimę.
Idealne danie na kawałek lata w środku zimy.

Kiedy robię leczo nie mam co prawda dokładnych proporcji, do przepisu postanowiłam ich użyć aby mniej więcej było wiadomo ile czego potrzeba. Nie martwcie się więc czy czegoś będzie mniej czy więcej.

Składniki:
(duża ilość)

  • 4 kg młodej cukinii
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1,5 kg żółtej papryki
  • 1,5 zielonej papryki
  • 1,5 białej papryki (jeżeli nie ma można zastąpić innym kolorem)
  • 1,5 pomidorów
  • 5 średnich cebul
  • olej do smażenia
  • Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól
Wykonanie: Wiem ,że są przepisy gdzie nie obiera się cukinii, ja jednak ją obieram i usuwam środek z nasion i tzw. gąbeczki.
Tak przygotowaną cukinie kroję w średniej wielkości kostkę. Paprykę czyszczę z nasion, kroję w kostkę. 
Pomidory nacinamy na dupce robiąc krzyż i zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na jakieś trzy minuty, następnie zalewamy je zimną wodą, po wyciągnięciu obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Przygotowujemy sobie bardzo duży garnek. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulę, kiedy nabierze kolorów wrzucamy do garnka pokrojoną paprykę, cukinie i pomidory. Wszystko razem podsmażamy co jakiś czas mieszając. 
Na patelni podsmażamy również na niewielkiej ilości oleju nasze przyprawy ostrą i słodką paprykę, następnie przerzucamy do garnka z warzywami. Doprawiamy wszystko resztą przypraw według uznania, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 10 minut - potrzeba tyle czasu aby nie rozgotować na miazgę warzyw.
Gotowe leczo wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut. 

Po otwarciu wystarczy dodać usmażoną kiełbasę i gotowe :)

Róbmy przetwory! Edycja 3. Róbmy przetwory - edycja 3

ZAPRASZAM DO NOWEJ GRUPY DLA OSÓB KOCHAJĄCYCH GOTOWAĆ!

https://www.facebook.com/groups/1916707251930962


Share:

3 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Tak :) można taką też dostać ale jeśli jej się nie ma można zastąpić innym kolorem

      Usuń
  2. Uwielbiam leczo, a to jest świetny pomysł żeby móc się cieszyć nim w inne pory roku ! super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)