Sałatka szwedzka z ogórków


Sałatka Szwedzka

Składniki:

  • od 3 - 4 kg ogórków
  • 1 łyżeczce na słoik 0,5 L
  • 1/2 łyżeczki 
  • czarnego pieprzu na słoik 0,5 L
Zalewa:
  • 2,5 L wody
  • 6 szklanek cukru (250 ml)
  • 6 szklanek octu 10 % (250 ml )
Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy i wedle uznania kroimy albo w plastry albo tak jak ja zrobiłam posiekałam je na szatkownicy. Wkładamy do słoików gdzie na dnie dajemy gorczycę i ziarna pieprzu. Nie za ciasno aby zalewa miała miejsce się przedostać. 
W garnku zagotowujemy wszystkie nasze składniki na zalewę i gdy nam się cukier rozpuści a cała zalewa raz zagotuje, zalewamy nią ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 12 minut.



Share:

1 komentarze

  1. Już tyle razy przymierzałam się do własnej sałatki, może w końcu mi się uda :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)