Papryka na zimę w słodko-kwaśnej zalewie


Smaczna jako dodatek i jako przekąska.

Składniki:
(6 słoików 550 ml)

Zalewa:
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka kopiasta miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka płaska soli
Do Słoików:
  • 2,5 kg kolorowej papryki
  • po 1 zielu angielskim
  • po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy białej

Wykonanie: Paprykę myjemy, obieramy z nasion i zielonej części. Kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy i wrzucamy do niej naszą paprykę. Sparzmy ją do chwili kiedy nasza papryka będzie na pół twarda. Należy pamiętać aby naszą paprykę mieszać od czasu do czasu bo pewnie jak zauważycie zalewy będzie stosunkowo mniej (tz. płynu) niż wrzuconej tam papryki.
Kiedy papryka będzie już pół twarda, wkładamy ją bardzo ciasno do słoików gdzie na samym dnie dajemy ziele angielskie i gorczycę.
Słoiki zalewamy resztą naszej zalewy w której sparzyliśmy wcześniej paprykę. Zalewy powinno nam starczyć do zalania wszystkich słoików, pod warunkiem ,że dobrze upchaliśmy paprykę.
Pasteryzujemy nasze słoiki przez 10-13 minut.



Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)