Faszerowana papryka z mięsem, ryżem i ostrym ketchupem
Papryka faszerowana z mięsem mielonym, ryżem z dodatkiem ostrego ketchupu.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 3 woreczki ryżu (po 100 g)
- 2 cebule
- 12 czerwonych papryk
- 200 g żółtego sera
- ostry ketchup (np. Jamar )
- majeranek, sól, pieprz, ostra papryka
Wykonanie: Gotujemy ryż na pół twardo, wysypujemy ryż do dużej miski i dodajemy do niej: surowe mięso, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, wszystkie wymienione przyprawy wedle smaku. Wszystko razem mieszamy, przekładamy na dużą patelnię. Do farszu dodajemy nasz ketchup, jeżeli jest potrzeba jeszcze doprawiamy i podsmażamy przez ok. 10 minut.
Papryki dokładnie myjemy i rozcinamy u samej góry tworząc "czapeczki". Środki pozbawiamy nasion i napełniamy naszym farszem. Pozsypujemy górę startym żółtym serem i zapiekamy na blaszce czy naczyniu żaroodpornym przez ok. 45 minut w temp. 190°C aż papryka będzie miękka. Moja nieco się spiekła ale nam to nie przeszkadza bo i tak była pyszna i szybko znikła.
0 komentarze
Dziękuje za komentarz :)