Domowe masło w 5 minut
Zrobienie domowego masła jest łatwiejsze niż wam się wydaje, a do tego smaczniejsze i zdrowsze bo bez zbędnych konserwantów i w 100 % wiemy co jemy ponieważ zrobiliśmy sobie je sami. Może nadać mu również dowolny kształt ,a koszty domowego masła bywają nawet tańsze niż musimy dać za kostkę masła w sklepie.
Kosz tego masła za 150 g wyszedł mnie dokładnie 3,98 zł
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30% (śmietankę kupuje w Kauflandzie firmy Kaufland w cenie 1,99 zł )
- ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo:
- 1 L słoik
- mikser
- sitko
- forma
Wykonanie: Masło można wykonać na dwa sposoby. Jeden z nich to ubijanie masła w słoiku: wlewamy do słoika schłodzoną śmietanę i ubijamy ją w słoiku potrząsając nim tak długo aż po procesie ubicia śmietany, powinny nam się pojawiać grudki masła i oddzielnie maślanka. Po tych czynnościach zlewamy wszystko na sitko oddzielając maślankę, a pozostawiając już tylko masło.
Kolejną jeszcze łatwiejszą czynnością jest ubijanie śmietanki mikserem. Ubijamy masło aż zrobi się nam bita śmietana, dodajemy nieco soli do smaku i dalej ubijamy aż zacznie nam się również oddzielać masło od cieczy. Wtedy również wylewamy wszystko na sitko i formujemy dowolnie pozostałe na nim masło.
10 komentarze
Ta ciecz z tego masła to jest Maślanka przepyszna i b zdrowa
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka :) w sumie nie myślałam, że zrobienie masła jest takie proste. Na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis :) Przekaże mamie ;)
OdpowiedzUsuńRobię od 2 tygodni i innego już nie chcę :-)
OdpowiedzUsuńśmietana zdrozeje nie bedzie sie opłacać
OdpowiedzUsuńJa robiłam w dzieciństwie tym pierwszym sposobem. Mieliśmy mleko prosto od krowy i to w dużych ilościach więc było i masło i ser biały:)
OdpowiedzUsuń"Anonimowy14 października 2017 16:18
OdpowiedzUsuńśmietana zdrozeje nie bedzie sie opłacać"
Kolego myślę, że będzie się opłacać, bo robione jest masłem, a to kupne gotowe, to nie tylko tłuszcz ale różne dodatki smakowe i barwniki. Pozdrawiam :) :)
zrobię takie masełko
OdpowiedzUsuńDziekuję za fajny przepis. Przy okazji dorzucam link do mojej grupy kulinarnej. Zapraszam do polubienia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttps://m.facebook.com/groups/1966486946956368?ref=bookmarks
Kiedyś jeszcze w PRL-u jak były braki towarów robiłam takie masło,było pycha.Muszę znowu zacząć robić.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)