Domowe masło w 5 minut


Zrobienie domowego masła jest łatwiejsze niż wam się wydaje, a do tego smaczniejsze i zdrowsze bo bez zbędnych konserwantów i w 100 % wiemy co jemy ponieważ zrobiliśmy sobie je sami. Może nadać mu również dowolny kształt ,a koszty domowego masła bywają nawet tańsze niż musimy dać za kostkę masła w sklepie.
Kosz tego masła za 150 g wyszedł mnie dokładnie 3,98 zł 


Składniki:


  • 400 ml śmietanki 30% (śmietankę kupuje w Kauflandzie firmy Kaufland w cenie 1,99 zł )
  • ewentualnie sól do smaku
Dodatkowo:

  • 1 L słoik
  • mikser
  • sitko
  • forma

Wykonanie:  Masło można wykonać na dwa sposoby. Jeden z nich to ubijanie masła w słoiku: wlewamy do słoika schłodzoną śmietanę i ubijamy ją w słoiku potrząsając nim tak długo aż po procesie ubicia śmietany, powinny nam się pojawiać grudki masła i oddzielnie maślanka. Po tych czynnościach zlewamy wszystko na sitko oddzielając maślankę, a pozostawiając już tylko masło.

Kolejną jeszcze łatwiejszą czynnością jest ubijanie śmietanki mikserem. Ubijamy masło aż zrobi się nam bita śmietana, dodajemy nieco soli do smaku i dalej ubijamy aż zacznie nam się również oddzielać masło od cieczy. Wtedy również wylewamy wszystko na sitko i formujemy dowolnie pozostałe na nim masło.





Share:

10 komentarze

  1. Ta ciecz z tego masła to jest Maślanka przepyszna i b zdrowa

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi smaka :) w sumie nie myślałam, że zrobienie masła jest takie proste. Na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za przepis :) Przekaże mamie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię od 2 tygodni i innego już nie chcę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. śmietana zdrozeje nie bedzie sie opłacać

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robiłam w dzieciństwie tym pierwszym sposobem. Mieliśmy mleko prosto od krowy i to w dużych ilościach więc było i masło i ser biały:)

    OdpowiedzUsuń
  7. "Anonimowy14 października 2017 16:18

    śmietana zdrozeje nie bedzie sie opłacać"

    Kolego myślę, że będzie się opłacać, bo robione jest masłem, a to kupne gotowe, to nie tylko tłuszcz ale różne dodatki smakowe i barwniki. Pozdrawiam :) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobię takie masełko

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuję za fajny przepis. Przy okazji dorzucam link do mojej grupy kulinarnej. Zapraszam do polubienia. Pozdrawiam.
    https://m.facebook.com/groups/1966486946956368?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś jeszcze w PRL-u jak były braki towarów robiłam takie masło,było pycha.Muszę znowu zacząć robić.





    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)