Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą
Smak jesieni czyli pyszne ciasto ze śliwkami pod bezą i kruszonką
Składniki:
Ciasto
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy
Beza:
- 3/4 szklanki cukru
- 4 białka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cynamon
- 1 kg śliwek
- papier do pieczenia
Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier waniliowy, żółtka i wszystko razem ugniatamy do jednolitej gładkiej masy, jeżeli ciasto się jeszcze nie co lepi można dodać trochę mąki. Ustawiamy piekarnik na 180*C
Ciasto dzielimy na dwie kulki: 1/3 i 2/3 - mniejszą kulkę wkładamy do lodówki, drugą kulką wykładamy blaszkę, na której dno dajemy papier do pieczenia 21 x 28 cm lub nieco mniejszą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane śliwki układamy skórką do dołu i posypujemy bogato cynamonem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pianka z białek będzie już sztywna mikser ustawiamy na mniejsze obroty i porcjami dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż całkowicie się rozpuści. Gotową pianę wykładamy delikatnie na śliwki.
Wyciągamy mniejszą kulkę ciasta i z mniejszych kawałków z których robimy placki wykładamy na górę posypkę.
Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180*C
Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzy. Polecam!!
7 komentarze
mm pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzy podpiekamy pierwszą warstwę ciasta?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby :) piekłam je już z 4 razy
UsuńDziękuję
UsuńNie robimy kruszonki scieranej tylko małe placuszki?
OdpowiedzUsuńWedle życzenia :) można tak i tak
UsuńWygląda bardzo apetycznie .
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)