Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą


Smak jesieni czyli pyszne ciasto ze śliwkami pod bezą i kruszonką

Składniki:

Ciasto
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 cukier waniliowy
Beza:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • cynamon
  • 1 kg śliwek
  • papier do pieczenia
Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier waniliowy, żółtka i wszystko razem ugniatamy do jednolitej gładkiej masy, jeżeli ciasto się jeszcze nie co lepi można dodać trochę mąki. Ustawiamy piekarnik na 180*C

Ciasto dzielimy na dwie kulki: 1/3 i 2/3 - mniejszą kulkę wkładamy do lodówki, drugą kulką wykładamy blaszkę, na której dno dajemy papier do pieczenia 21 x 28 cm lub nieco mniejszą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane śliwki układamy skórką do dołu i posypujemy bogato cynamonem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy pianka z białek będzie już sztywna mikser ustawiamy na mniejsze obroty i porcjami dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż całkowicie się rozpuści. Gotową pianę wykładamy delikatnie na śliwki.

Wyciągamy mniejszą kulkę ciasta i z mniejszych kawałków z których robimy placki wykładamy na górę posypkę.

Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180*C 



Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzy. Polecam!!





Share:

7 komentarze

  1. Czy podpiekamy pierwszą warstwę ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby :) piekłam je już z 4 razy

      Usuń
  2. Nie robimy kruszonki scieranej tylko małe placuszki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)