Gołąbki gyros z ryżem i kaszą jęczmienną


Takich gołąbków jeszcze nie było ! Tradycyjne gołąbki o smaku gyrosu :) A to wszystko polane pysznym ketchupem Kotlin :)


Składniki:
(duża ilość)

  • 800 g mięsa mielonego
  • 4 woreczków ryżu
  • 1 woreczek kaszy perłowej
  • 4 średnie cebule
  • 1 duża główka płaskiej kapusty  
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra
  • 1 przyprawa gyrs
  • 1 łyżka masła
  • bulion ( 1-2 szklanki)
  • Ketchup Kotlin pikantny 

Wykonanie: ryż i kaszę gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła. Gotowy ryż płuczemy pod letnią wodą i wsypujemy do dużej miski.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ryżu.
Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań, nie zapominając o przyprawie do gyrosu, która nada naszym gołąbką bardzo oryginalnego i wyjątkowego smaku. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.

Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły.

Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki.

Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy brytfanny wodą. 



Smacznego


#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Przepis bierze udział w akcji:


Bo ketchup nie musi być tylko do frytek ;)

Share:

1 komentarze

  1. Fajny pomysł z dodatkiem kaszy, ja zawsze robię tylko z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)