Gołąbki gyros z ryżem i kaszą jęczmienną
Takich gołąbków jeszcze nie było ! Tradycyjne gołąbki o smaku gyrosu :) A to wszystko polane pysznym ketchupem Kotlin :)
Składniki:
(duża ilość)
- 800 g mięsa mielonego
- 4 woreczków ryżu
- 1 woreczek kaszy perłowej
- 4 średnie cebule
- 1 duża główka płaskiej kapusty
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra
- 1 przyprawa gyrs
- 1 łyżka masła
- bulion ( 1-2 szklanki)
- Ketchup Kotlin pikantny
Wykonanie: ryż i kaszę gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła. Gotowy ryż płuczemy pod letnią wodą i wsypujemy do dużej miski.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy do ryżu.
Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań, nie zapominając o przyprawie do gyrosu, która nada naszym gołąbką bardzo oryginalnego i wyjątkowego smaku. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia łatwiej nam odchodziły.
Kapustę gotujemy do połowy w wodzie i wyciągamy po jednym liściu. Następnie do liścia wkładamy farsz i zawijamy gołąbki.
Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanny wyłożonej pozostałymi liśćmi które nam zostały. Posypujemy jeszcze na górze trochę przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości zalewając gołąbki do połowy brytfanny wodą.
Bo ketchup nie musi być tylko do frytek ;)
1 komentarze
Fajny pomysł z dodatkiem kaszy, ja zawsze robię tylko z ryżem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)