Zdrowe frytki z cukinii z ketchupem
A kto powiedział ,że frytki nie mogą być zdrowe ? Oczywiście ,że mogą! Wystarczy tylko mieć cukinię, kilka składników i piekarnik i to wszystko bez użycia oleju! Zdrowo i pysznie! Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków i to jest dla mnie najważniejsze.
Danie jest w brązach jesieni z nutką zieleni jak widać :)
Danie jest w brązach jesieni z nutką zieleni jak widać :)
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki
- sól, koperek, ostra papryka (ulubione przyprawy)
- Aby frytki były pyszne brakuje nam tylko pysznego ketchupu Kotlin
Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w grubsze słupki.
Jajko roztrzepujemy i doprawiamy je przyprawami. Kawałki cukinii moczymy w jajku, potem obtaczamy je w mące, otrzepujemy nadmiar mąki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez przez 15-20 minut w temp. 220*C
Mając Ketchup Kotlin tak szybko znikają frytki z cukinii :)
Przepis bierze udział w super akcji kulinarnej:
2 komentarze
Brzmi smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńbrawo, idealnie do podgryzania na filmie w domu.
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)