Piernikowy sernik
Magia świąt zaklęta w piernikowym aromatycznym serniku z dodatkiem przyprawy do piernika i gorzkiej czekolady!
Składniki:
(blaszka 20 x 20 cm)
Spód:
- 70 g czekolady gorzkiej
- 90 g masła
- 50 g miodu
- 15 g przyprawy do piernika
- 2 średnie jajka
- 20 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g
- 70 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 4 g proszku do pieczenia
Posypka
- 100 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 5 g przyprawy do piernika
- 30 g cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego ok. 8 g
- 75 g masła
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 1/2 kg sera potrójnie zmielonego bądź z wiaderka
- 70 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 150 g kremówki 30 %
Wykonanie:
Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią i na ok. 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika.
Spód: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i czekoladę (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy porcjami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Płynną wystudzoną część wlewamy i mieszamy łącząc z pozostałymi składnikami, najlepiej szpatułką. Gotową i jednolitą masę wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w temp. 160*C gotowy spód studzimy.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy aż się połączą. Przelewamy na ostudzony spód. Wyciągamy z zamrażarki kruche ciasto i ścieramy bezpośrednio na tarce wprost na górę ciasta. Pieczemy sernik przez 40-50 minut w temp. 180*C
1 komentarze
pysznie wygląda, chętnie zrobię na święta :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)