Piernikowy sernik


Magia świąt zaklęta w piernikowym aromatycznym serniku z dodatkiem przyprawy do piernika i gorzkiej czekolady!

Składniki:
(blaszka 20 x 20 cm)

Spód:
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 90 g masła 
  • 50 g miodu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 2 średnie jajka
  • 20 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g
  • 70 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 4 g proszku do pieczenia

Posypka
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego ok. 8 g
  • 75 g masła
  • 1 żółtko
Masa serowa:

  • 1/2 kg sera potrójnie zmielonego bądź z wiaderka 
  • 70 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 150 g kremówki 30 %

Wykonanie:

Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią i na ok. 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika.

Spód: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i czekoladę (nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy porcjami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Płynną wystudzoną część wlewamy i mieszamy łącząc z pozostałymi składnikami, najlepiej szpatułką. Gotową i jednolitą masę wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w temp. 160*C gotowy spód studzimy.

Wszystkie składniki na masę serową miksujemy aż się połączą. Przelewamy na ostudzony spód. Wyciągamy z zamrażarki kruche ciasto i ścieramy bezpośrednio na tarce wprost na górę ciasta. Pieczemy sernik przez 40-50 minut w temp. 180*C






Share:

0 komentarze

Dziękuje za komentarz :)