Pijane śliwki pod bezą


Śliwki gotowane w śliwowicy pod delikatną chmurką z białek, a to wszystko na cieście francuskim doprawione cynamonem.

Przepis pochodzi z tych "gazetkowych" nieco zmodyfikowany na własne potrzeby ;)

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 130 g cukru pudru
  • 100 ml śliwowicy
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła
  • 0,5 kg śliwek
  • mąka  + tłuszcz do formy + fasola + papier do pieczenia.


Wykonanie: Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką i wykładamy formę ciastem francuskim nie zapominając o brzegach. Nadmiar ciasta odcinamy. Na górę ciasta wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy do środka fasolę aby ciasto podczas pieczenia nam się nie podniosło. Ciasto podpiekamy wstępnie w temp. 170* C przez 15 minut.

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek, suszymy i kroimy na ćwiartki. Do garnuszka wrzucamy masło, które roztapiamy następnie wrzucamy nasze śliwki, zalewamy je śliwowicą i gotujemy na dużym ogniu przez klika minut cały czas mieszając, odstawiamy z ognia. Gdy lekko przestygną układamy je cieście francuskim bez cieczy i obsypujemy przez sitko ok. 50 g cukru pudru i cynamonem.

Schłodzone białka ubijamy dodając resztę cukru pudru. Ubitą słodką pianą wykładamy na śliwki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temp. 160*C po tym czasie temp. zmniejszamy do 120*C i pieczemy przez 25 minut.





Smacznego

Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)