Pulpety w sosie pomidorowym
Klopsiki / Pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem pietruszki. Smaki mojego dzieciństwa, szybkie pożywne i smaczne danie, można podawać z ryżem, makaronem bądź ziemniakami. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 500 kg mięsa np. łopatki
- 1 jajko
- 2 łyżki stołowe bułki tartej
- mały pęczek pietruszki + do dekoracji
- 4 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki bulionu
- Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kolendra, papryka ostra.
- 400 ml passaty w kartoniku
- 3 łyżki stołowe śmietany 30 % bądź 18 % do zup /sosów
Wykonanie: Najpierw przygotujemy sos. Do garnka przelewamy passatę / sos pomidorowy z kartonika - ważne aby był dobrej jakości. Dodajemy do niego śmietanę, sól, pieprz. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można sos zagęścić, chodź z tym ostrożnie ponieważ pulpety wrzucone do sosu dzięki otoczonej mące mogą nam nieco ten sos już zagęścić. Zawsze można dodatkowo zaklepać sos odrobiną wody i mąki, a następnie zagotować.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą w ilości takiej aby mięso podczas wyrabiania nie przyklejało nam się do dłoni, nie zaleca się zbyt dużej ilości bułki aby nasze klopsy nie były za twarde. Dodajemy następnie umytą i posiekaną drobno pietruszkę oraz przyprawy. Mięso wyrabiamy dokładnie rękoma i formujemy małe kuleczki, które obtaczamy następnie w mące. Zagotowujemy wodę (nie solimy!). Do gotującej się wody wrzucamy pulpety i gotujemy przez 5-7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnie. Gotowe wrzucamy bezpośrednio do sosu pomidorowego. Zawsze zostawiam jeszcze przez jakiś czas klopsiki w sosie pomidorowym aby połączyły się z sosem przygotowując w międzyczasie do nich dodatek.
SŁODKIE PRZEPISY
UGOTOWANI -PRZEPISY - FANI GOTOWANIA - BLOGI
Tags:
Dania mięsne
1 komentarze
Czy nie lepiej zamiast gotować obsmażyć pulpety np. w głębokim tłuszczu?
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)