Kawowy torcik bez pieczenia z alkoholem
Bardzo delikatny i puszysty torcik kawowy z dodatkiem alkoholu, szybki i łatwy do zrobienia.
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 750 ml kremówki 36 %
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki czubate cukru pudru
- ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich
- 250 ml mocnej kawy
- 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta.
- 160 g maślanych herbatników
- ok. 40 - 50 g masła roztopionego
Wykonanie: Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia.
Herbatniki blendujemy wraz z roztopionym masłem. Jeżeli okaże się ,że nasz ciasteczkowy piasek się nie bardzo lepi, można dodać ok. 10 g masła dodatkowo, nie więcej. Na tortownicę o średnicy 26 * wykładamy i równomiernie rozprowadzamy nasz sproszkowany spód i na czas aż zrobimy krem wkładamy blaszkę do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając przy końcu cukier puder, następnie mascarpone i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się składników.
Połowę kremu wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne herbatniki w kawie połączonej z alkoholem z obu stron i układamy na kremie.
Na nasączone herbatniki wykładamy ostatnią warstwę kremu, możemy udekorować górę ciasta posypując kawą i pokruszonymi herbatnikami. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc.
6 komentarze
Zjadłoby się:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie! Oj zjadłoby się kawałek :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja też :D
OdpowiedzUsuńOstatnio miałem smaka na takiego i kupiłem w okolicznym sklepie. Nie polecam, ale ten z chęcią poddam kubkom smakowym :)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńJa lubię wszystko co słodkie, ale to to chciałabym zjeść 3x bardziej ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)