Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Pyszna Tarta nie za słodka, nie za kwaśna z aromatyczną cynamonową kruszonką. Podczas pieczenia sam zapach sprawia ,że ma się ochotę już na to ciasto :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 140 g masła zimnego
- 2 żółtka
- 1 stołowa łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie
- 800 -900 g śliwek węgierek
- 50 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Kruszonka:
- 130 g mąki
- 90 - 100 g zimnego masła
- 80 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko jednolitą masę ciasta. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut, a nawet dłużej.
Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy na formę do tarty o śr. 23 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę aby ciasto nam się nie podniosło. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 15 minut w temp. 180*C
Po tym czasie wyciągamy ciasto, ściągamy fasolę wraz z papierem do pieczenia i podpiekamy ciasto kolejne 10-15 minut do chwili aż się zarumieni. Wyciągamy i lekko studzimy.
W międzyczasie myjemy śliwki, pozbawiamy ich pestek. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 4-5 minut.
Na podpieczone ciasto wysypujemy i wyrównujemy na cieście wymieszane 3 łyżki mąki z 3 łyżkami cukru. Wykładamy owoce.
Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i kruszymy je wprost na ciasto. Im bardziej wyjdzie nam sypka kruszonka tym bardziej może być chrupiąca, wszystko zależy od jej konsystencji i dodania proporcji mąki i masła. Moja wyszła pół, na pół.
Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego w dalszym ciągu do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut.
6 komentarze
uwielbiam tartę ♥
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, ale nikt nie jest tak anty śliwki jak ja :<
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie:) szkoda przez monitor nie moge
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, po pracy lecę po śliwki :D
OdpowiedzUsuńNo to wiem co dzisiaj jem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)