Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Pyszna Tarta nie za słodka, nie za kwaśna z aromatyczną cynamonową kruszonką. Podczas pieczenia sam zapach sprawia ,że ma się ochotę już na to ciasto :) 

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 140 g masła zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 stołowa łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie

  • 800 -900 g śliwek węgierek
  • 50 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
Kruszonka:

  • 130 g mąki
  • 90 - 100 g zimnego masła
  • 80 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko jednolitą masę ciasta. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut, a nawet dłużej.

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkujemy na formę do tarty o śr. 23 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę aby ciasto nam się nie podniosło. Tak przygotowane ciasto podpiekamy przez 15 minut w temp. 180*C

Po tym czasie wyciągamy ciasto, ściągamy fasolę wraz z papierem do pieczenia i podpiekamy ciasto kolejne 10-15 minut do chwili aż się zarumieni. Wyciągamy i lekko studzimy.

W międzyczasie myjemy śliwki, pozbawiamy ich pestek. Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 4-5 minut.

Na podpieczone ciasto wysypujemy i wyrównujemy na cieście wymieszane 3 łyżki mąki z 3 łyżkami cukru. Wykładamy owoce.

Z podanych składników na kruszonkę zagniatamy ciasto i kruszymy je wprost na ciasto. Im bardziej wyjdzie nam sypka kruszonka tym bardziej może być chrupiąca, wszystko zależy od jej konsystencji i dodania proporcji mąki i masła. Moja wyszła pół, na pół.

Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego w dalszym ciągu do 180*C i pieczemy 30 - 35 minut.







Share:

6 komentarze

Dziękuje za komentarz :)