Tarta z jabłkami pod bezą posypaną sezamem


Czas na jesienne wypieki, a jak jesienne wypieki to zdecydowanie jabłeczniki. Dziś przedstawiam tartę z jabłkami pod bezą z dodatkiem rodzynek sułtańskich i sezamu firmy Helio, z którą mam przyjemność współpracować już jakiś czas, a ich produkty idealnie sprawdzają się w każdej kuchni.


Składniki:


  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść rodzynek sułtańskich firmy Helio

Beza:
  • 3 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka sezamu do posypania
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:  Piekarnik nagrzewamy do 180*C z podanych składników na ciasto wyrabiamy szybko i sprawnie jednolitą masę , którą formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki aby nieco ją schłodzić.

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i wszystko razem mieszamy. 

Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim blaszkę na tartę o średnicy 26 cm i podpiekamy ciasto przez 15 minut w piecu. Jeżeli jest taka potrzeba można wysmarować blaszkę tłuszczem.

Wyciągamy ciasto, wykładamy na nie jabłka i ponownie zapiekamy przez kolejne 7 minut w tej samej temperaturze.

W między czasie ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując. Ubitą pianę wykładamy na jabłka i na sam koniec posypujemy górę sezamem. Tak gotowe ciasto ostatni raz wkładamy do pieca tym razem na 25 minut aż beza się zarumieni. Studzimy ciasto przez 10 -15 minut przy uchylonych drzwiczkach ale wyłączonym już piekarniku.









Share:

5 komentarze

Dziękuje za komentarz :)