Tarta z jabłkami pod bezą posypaną sezamem
Czas na jesienne wypieki, a jak jesienne wypieki to zdecydowanie jabłeczniki. Dziś przedstawiam tartę z jabłkami pod bezą z dodatkiem rodzynek sułtańskich i sezamu firmy Helio, z którą mam przyjemność współpracować już jakiś czas, a ich produkty idealnie sprawdzają się w każdej kuchni.
Składniki:
- 100 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść rodzynek sułtańskich firmy Helio
Beza:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżka sezamu do posypania
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i wszystko razem mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim blaszkę na tartę o średnicy 26 cm i podpiekamy ciasto przez 15 minut w piecu. Jeżeli jest taka potrzeba można wysmarować blaszkę tłuszczem.
Wyciągamy ciasto, wykładamy na nie jabłka i ponownie zapiekamy przez kolejne 7 minut w tej samej temperaturze.
W między czasie ubijamy białka na sztywno dodając stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując. Ubitą pianę wykładamy na jabłka i na sam koniec posypujemy górę sezamem. Tak gotowe ciasto ostatni raz wkładamy do pieca tym razem na 25 minut aż beza się zarumieni. Studzimy ciasto przez 10 -15 minut przy uchylonych drzwiczkach ale wyłączonym już piekarniku.
5 komentarze
kocham takie pyszności !
OdpowiedzUsuńsuper blog
OdpowiedzUsuńwygląda super !
OdpowiedzUsuńnapewno skorzystam
OdpowiedzUsuńfajne!!
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)