Krem z cebuli z grzankami


Pyszny, kremowy i bardzo aromatyczny krem z cebuli. Idealny na chłodniejsze dni i na szybkie danie kiedy np. zostanie nam rosół z poprzedniego dnia. Sama jestem zaskoczona jak szybko się go robi, chodź nie ukrywam ,że powinien być to krem tysiąca wylanych łez związku z obieraniem głównego składnika.

Przedstawiam wam przepis na moją wersję kremu z cebuli.

Składniki:

  • 10 średnich cebul
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1,5 L bulionu (ugotowałam jedną pałkę z kurczaka i jedną kość dodając warzywa i przyprawy)
  • 100 g żółtego sera
  • 4-5 kromek czerstwego chleba
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, ostra, majeranek tymianek



Wykonanie:  Mając już gotowy wywar obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.  Cebulę wraz z ok. 50 g masła i przeciśniętym czosnkiem szklimy na patelni mieszając co jakiś czas posypując 1 małą łyżeczką słodkiej papryki. Ważne aby za długo nie smażyć cebuli ponieważ może spowodować ,że krem będzie gorzki.

Tak przygotowaną cebulę zalewamy bulionem. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Warzywa powinny być zalane bulionem do przykrycia, nie więcej, ponieważ cały krem może okazać się za wodnisty. Zawsze możemy uratować się dodatkowym ziemniakiem gdyby było za "luźno". Wszystko razem gotujemy aż cebula i ziemniaki będą miękkie. Wszystko razem miksujemy na krem. Doprawiamy wedle uznania i własnego smaku, ponieważ to nam ma smakować najbardziej.

Podajemy z tartym serem i grzankami, które wystarczy pokroić w kostkę i opiekać na patelni z niewielką ilością masła. Można również podkręcić smak smarując wcześniej chleb lekko czosnkiem przed smażeniem.




Share:

8 komentarze

Dziękuje za komentarz :)