Piernikowy keks na konfiturze
Święta już niedługo, więc dlaczego nie wypróbować piernikowy keks ?
Przepis na ten keks piernikowy otrzymałam od Fabioli, koleżanki z roku.
Ciasto jest tak dobre i proste ,że nie mogłam się powstrzymać aby się nowym przepisem nie podzielić!
Składniki:
- 125 g margaryny
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 250 ml dowolnych konfitur
Dodatkowo polewa dla chętnych:
- 50 g margaryny
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
125 g margaryny stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do siebie wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, opakowanie przyprawy do piernika i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i szklanką mleka. Następnie do płynnej masy jaka przed chwilą zrobiliśmy dodajemy na przemian suche składniki i konfiturę cały czas mieszając mikserem na nieco mniejszych obrotach. Kiedy dodamy już suche składniki jak i zarówno konfiturę , na koniec dodajemy roztopioną margarynę i miksujemy aż połączy się ona z resztą składników.
Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C
Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę.
2 komentarze
Ciacho smakowicie wygląda. Co do kolczyków to są za 7 zł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pychotka pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)