Piernikowy keks na konfiturze


Święta już niedługo, więc dlaczego nie wypróbować piernikowy keks ?

Przepis na ten keks piernikowy otrzymałam od Fabioli, koleżanki z roku. 
Ciasto jest tak dobre i proste ,że nie mogłam się powstrzymać aby się nowym przepisem nie podzielić!

Składniki:
  • 125 g margaryny
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do pierników
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250 ml dowolnych konfitur

Dodatkowo polewa dla chętnych:
  • 50 g margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:
125 g margaryny stapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do siebie wszystkie suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, opakowanie przyprawy do piernika i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem i szklanką mleka. Następnie do płynnej masy jaka przed chwilą zrobiliśmy dodajemy na przemian suche składniki i konfiturę cały czas mieszając mikserem na nieco mniejszych obrotach. Kiedy dodamy już suche składniki jak i zarówno konfiturę , na koniec dodajemy roztopioną margarynę i miksujemy aż połączy się ona z resztą składników.
Płynne ciasto wylewamy do keksownicy pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180*C 
Gotowe i ostygnięte ciasto można udekorować orzechami , kokosem i różnorodną polewą. Ja wykorzystałam polewę czekoladową dodając odrobinę kokosu na górę.
Polewę robimy poprzez stopienie magrgarny w garnku i dodaniu pozostałych składników i wymieszaniu.


Smacznego

Share:

2 komentarze

Dziękuje za komentarz :)