Kakaowy jabłecznik z budyniem
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 i 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750 ml mleka
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę należy dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka i szybko zagniatamy. Dzielimy masę na dwie części i jedną wkładamy do lodówki ( ja daję do zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno dociskając palcami.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki bądź mniejszą kostkę.
Do 250 ml mleka wsypujemy dwa opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie jak do budyniu wlewamy rozmieszany proszek z mlekiem uzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę.
Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce.
Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy je na tarce z dużymi oczkami.
Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170*C
4 komentarze
Mniam apetyczny:D
OdpowiedzUsuńale cudo!:D
OdpowiedzUsuńMm <3
OdpowiedzUsuńW okresie zimowym bardzo często robię jabłka z budyniem, ale w ciemnej wersji jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)