Kakaowy jabłecznik z budyniem


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 kg jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę należy dokładnie wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka i szybko zagniatamy. Dzielimy masę na dwie części i jedną wkładamy do lodówki ( ja daję do zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno dociskając palcami.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki bądź mniejszą kostkę.
Do 250 ml mleka wsypujemy dwa opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie jak do budyniu wlewamy rozmieszany proszek z mlekiem uzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę.
Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce.
Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy  je na tarce z dużymi oczkami.
Ciasto pieczemy 50 minut w temp. 170*C


Share:

4 komentarze

Dziękuje za komentarz :)