Zielone Ciasto Shrek



Składniki:

  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 900 ml soku zielonego ( ja dałam Pysia)
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
  • 500 gr śmietany 30%
  • 4 agrestowe galaretki
  • 2 opakowania delicji o dowolnym smaku
  • tłuszcz do formy



Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna masę z szczyptą soli. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Dodajemy przesiane mąki łącząc je już łyżką. Ciasto wylewamy do dużej blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt.
W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego rozmieszany proszek i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż uzyskamy gęstą masę. Wylewamy ja na biszkopt. Kiedy budyń nie będzie za gorący ani też za zimny , wykładamy delicje czekoladą do góry.
Dwie galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i w miedzy czasie gdy będzie ona tężeć ubijamy śmietankę 30 % z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wlewając potem dosłownie po trochu , ciurkiem tężejącą galaretkę. Gdy uzyskamy jedną masę , wykładamy ja na górę ciasta.
Na koniec gdy nam śmietankowa masa zastygnie ponownie rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę.
Całe ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki :)

A oto moje wyniki :)



Share:

11 komentarze

  1. Jadłam je kiedyś - pyszne jest :)
    i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto, ale wg. innego przepisu. Pychaaaaaaa!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie i smakowicie wygląda ;) obserwuję i byłoby bardzo miło jesli ty też zaobserwujesz mój blog ;] http://polcia2704.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne, ale zjadłbym!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zostałas u mnie otagowana : ) - http://mypolishlife.blogspot.com/2013/01/the-versatile-blogger.html#links

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz je widzę, ale wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto, jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. tego ciasta też nigdy nie robiłam :) może nadejdzie niedługo ten czas .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)