Ciasto kokosowe z jabłkami i chałwą


Powodem zrobienia tej pyszności były słowa " zrób mi takie ciasto" - tak więc po przekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia :)

Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 180 g cukru
  • 6 łyżek cukru do piany z białek
  • 1 kostka masła bądź 200 gr margaryny ( chodź masło lepsze )
  • 220 g mąki tortowej
  • 8 dużych jajek (takie dałam)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki kakao
Masa chałowa:

  • 200 g chałwy - smak dowolny ( ja użyłam waniliowej)
  • 10 g margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie: Obieramy jabłka i zścieramy na dużych oczkach i odciskamy nadmiar soku - posypujemy cukrem waniliowym. 
Masło / Margarynę ucieramy do białości dodając następnie partiami i po kolei : cukier, 8 żółtek, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. 
4 białka ubijamy i dodajemy delikatnie do ciasta, następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę.
Ciemną masę wykładamy na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Ubijamy pozostałe 4 białka dodając cukier (6 łyżek) i wiórki kokosowe. Masę wykładamy na ciemne ciasto. Na górę dodajemy odsączone jabłka ,a na samą górę wykładamy jasną masę - można pomóc sobie wykładanie dekoratorem chodź nie jest to myślę konieczne. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180* C

Po upieczeniu robimy masę chałową. Zagotowujemy margarynę, posiekaną chałwę, cukier i 2 łyżki mleka. Gdy się masa zagotuje odstawiamy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki mleka mieszamy i wylewamy na ciasto :)


Smacznego :)

Jest to pyszne ciasto godne polecenia i spróbowania :)




Share:

5 komentarze

  1. Wygląda wspaniale :) Mnie takie wielowarstwowe ciasta trochę przerażają...

    OdpowiedzUsuń
  2. siemka:) robię go dzisiaj, zobaczymy jak wyjdzie:)dzięki za przepis, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastanawiam się jaki rozmiar formy powinnam wybrać...?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)