Ciasto kokosowe z jabłkami i chałwą
Powodem zrobienia tej pyszności były słowa " zrób mi takie ciasto" - tak więc po przekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia :)
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 180 g cukru
- 6 łyżek cukru do piany z białek
- 1 kostka masła bądź 200 gr margaryny ( chodź masło lepsze )
- 220 g mąki tortowej
- 8 dużych jajek (takie dałam)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki kakao
Masa chałowa:
- 200 g chałwy - smak dowolny ( ja użyłam waniliowej)
- 10 g margaryny
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
Wykonanie: Obieramy jabłka i zścieramy na dużych oczkach i odciskamy nadmiar soku - posypujemy cukrem waniliowym.
Masło / Margarynę ucieramy do białości dodając następnie partiami i po kolei : cukier, 8 żółtek, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
4 białka ubijamy i dodajemy delikatnie do ciasta, następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę.
Ciemną masę wykładamy na prostokątnej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Ubijamy pozostałe 4 białka dodając cukier (6 łyżek) i wiórki kokosowe. Masę wykładamy na ciemne ciasto. Na górę dodajemy odsączone jabłka ,a na samą górę wykładamy jasną masę - można pomóc sobie wykładanie dekoratorem chodź nie jest to myślę konieczne. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180* C
Po upieczeniu robimy masę chałową. Zagotowujemy margarynę, posiekaną chałwę, cukier i 2 łyżki mleka. Gdy się masa zagotuje odstawiamy z ognia i dodajemy pozostałe 2 łyżki mleka mieszamy i wylewamy na ciasto :)
Smacznego :)
Jest to pyszne ciasto godne polecenia i spróbowania :)
5 komentarze
wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Mnie takie wielowarstwowe ciasta trochę przerażają...
OdpowiedzUsuńsiemka:) robię go dzisiaj, zobaczymy jak wyjdzie:)dzięki za przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się jaki rozmiar formy powinnam wybrać...?
OdpowiedzUsuńUNIWERSALNA 39,5 x 23,5 cm
UsuńDziękuje za komentarz :)