Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
Polewa:
  • 180 gr cukru pudru
  • 2-4 łyżek ciepłej wody
  • około 100 gr wiórków kokosowych do dekoracji
Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170*C
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. 
Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut 

Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy lukrową polewę. Wodę mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy jej tyle aby powstała gęsta masa. Na koniec po lukrowaniu obsypujemy ciasto kokosem i proszę bardzo :)





Share:

3 komentarze

Dziękuje za komentarz :)