Ciasto Budyniowiec
Ciasto gazetkowe. I muszę przyznać ,że nie znam bardziej ekonomicznego ciasta. Szybkie, tanie i na dużą blachę :)
Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań
Składniki:
Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań
Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
Budyń:
- 3 budynie czekoladowe z cukrem (winiary)
- 1 litr mleka
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz ostudzony tłuszcz, zagniatamy ciasto (jeżeli jest za twarde dodajemy nieco mleka). Dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na prostokątną dużą blachę.
Gotujemy gęsty budyń i ciepły wykładamy na pierwszą część ciasta, następnie wałkujemy drugą część i nakładamy na budyń.
Ciasto pieczemy w temperaturze 175*C przez 40 minut.
Niestety nie udało mi się przejść dalej w konkursie blog roku... dziękuje za 3 głosy jakie zostały oddane na mój blog. W tym jeden mój, mego chłopaka i 1 tajemniczy sms ;) hehe thx
Niestety nie udało mi się przejść dalej w konkursie blog roku... dziękuje za 3 głosy jakie zostały oddane na mój blog. W tym jeden mój, mego chłopaka i 1 tajemniczy sms ;) hehe thx
6 komentarze
Wspaniałe ciasto, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Nie robiłam jeszcze budyniowca ;) Ja ani na nikogo nie głosowałam, ani sama nie brałam udziału, bo niestety jak się czyta takie rzeczy (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=499813016794444&set=a.157210984387984.30666.153247274784355&type=1&stream_ref=10 ) to się niestety odechciewa, ale jak widać i z zabawy można zrobić biznes :(
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z budyniem a jeszcze bardziej lubię proste ciasta. Przepis z pewnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJa budyń lubię bardzo, więc na takie ciasto skusiłabym się z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je jem, polecam
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)