Ciasto Budyniowiec

Ciasto gazetkowe. I muszę przyznać ,że nie znam bardziej ekonomicznego ciasta. Szybkie, tanie i na dużą blachę :)
Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań

Składniki:

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
Budyń:
  • 3 budynie czekoladowe z cukrem (winiary)
  • 1 litr mleka

Wykonanie:

Margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz ostudzony tłuszcz, zagniatamy ciasto (jeżeli jest za twarde dodajemy nieco mleka). Dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na prostokątną dużą blachę.

Gotujemy gęsty budyń i ciepły wykładamy na pierwszą część ciasta, następnie wałkujemy drugą część i nakładamy na budyń.

Ciasto pieczemy w temperaturze 175*C przez 40 minut.



Niestety nie udało mi się przejść dalej w konkursie blog roku... dziękuje za 3 głosy jakie zostały oddane na mój blog. W tym jeden mój, mego chłopaka i 1 tajemniczy sms ;) hehe thx

Share:

6 komentarze

  1. Wspaniałe ciasto, uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze budyniowca ;) Ja ani na nikogo nie głosowałam, ani sama nie brałam udziału, bo niestety jak się czyta takie rzeczy (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=499813016794444&set=a.157210984387984.30666.153247274784355&type=1&stream_ref=10 ) to się niestety odechciewa, ale jak widać i z zabawy można zrobić biznes :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z budyniem a jeszcze bardziej lubię proste ciasta. Przepis z pewnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja budyń lubię bardzo, więc na takie ciasto skusiłabym się z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)