Szarlotka pod chmurką z różową rosą


Jedną wersję tego ciasta (podobną), mam już za sobą. Piankowa Szarlotka . Teraz czas na nową, nieco odnowioną i myślę ,że równie smakowitą :)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła/dobrej margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa Jabłkowa
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cytryny
  • cukier waniliowy
  • cynamon wedle uznania 
Pianka
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 3-4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Wykonanie: Składniki na ciasto należy połączyć razem i wyrobić ciasto, które wykładamy na kwadratową blaszkę - ciasto będzie wyższe. Można też ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek wysokości ;)
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Kropimy cytryną i dodajemy do nich wymione składniki. Wszystko mieszamy i wykładamy masę na ciasto. Jeżeli jest za dużo soku należy go nieco odcisnąć.
Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w temp. 170*C-180*C
Po upieczeniu ubijamy białka z cukrem, następnie miksując dodajemy kisiel. Gdy proszek się połączy z ubitą pianą, wylewamy ją na podpieczone ciasto z jablkami i wkładamy raz jeszcze do piekarnika na około 15 minut w 160*C

No i cóż... Smacznego ;)



Zapraszam do kulinarnej akcji:

 


Share:

2 komentarze

  1. Ciasto wspaniale się, prezentuje musi być bardzo smaczne
    Bardzo ciekawy przepis zaintrygował mnie
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)