Domowe Jagodzianki
Domowe Jagodzianki
Wspaniałe i miękkie nawet na drugi dzień.
Polecam osobą, które zaczynają swoją drożdżową przygodę z tym rodzajem ciasta.
Składniki:
- 60 dag dobrej mąki pszennej
- 7 dag drożdży
- 2 jajka ( w tym jedno do posmarowania )
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 łyżka oleju
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- cukier kryształ do obsypania
- 60 dag jagód
Wykonanie: Jagody dokładnie oczyszczamy z wszelkich leśnych paprochów. Myjemy w zimnej wodzie. Odstawiamy i suszymy na ręczniku papierowym. Wszelkie pogniecione i uszkodzone owoce wyrzucamy.
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i olej. Wszystko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i odstawiamy do ostygnięcia. Miksturę wlewamy do miski w której będziemy rozrabiać ciasto. Dodajemy do naszej miski roztrzepane jajko, szczyptę soli, cukier puder oraz drożdże rozmieszane osobno z łyżką cukru ( drożdże powinny być gęste ale płynne). Wszystko razem mieszamy rózgą i dodajemy porcjami przesianą mąkę. Kiedy ciasto będzie można wyrabiać już ręcznie, należy tak długo dodawać mąkę aż ciasto będzie nam odchodzić od miski. Jeżeli ciasto nie będzie potrzebowało już mąki, a ona nam zostanie proszę się tym nie przejmować i jej nie dodawać, aby jagodzianki nie były za twarde. Ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem i czekamy aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w temp 100*C , następnie temp podwyższamy na 180*C i pieczemy przez około 15 - 25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Moje były dość małe i miałam je tylko po 15 minut.
Moje jagodzianki rozeszły się w mik! Już ciepłe szybko znikały :)
Zamiast jagód można nadziać bułeczki innymi owocami :) czym tylko chcecie!!
Tags:
Inne słodkie przekąski
5 komentarze
mm takie jagodzianki z pewnością są nalepsze
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki! Z chęcią bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńverierra.blogspot.com
mm uwielbiam ♥
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) małe grzechy piątkowe... <3
OdpowiedzUsuńDomowe jagodzianki są najlepsze
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)