Domowe Jagodzianki



Domowe Jagodzianki 

Wspaniałe i miękkie nawet na drugi dzień.

Polecam osobą, które zaczynają swoją drożdżową przygodę z tym rodzajem ciasta.

Składniki:

  • 60 dag dobrej mąki pszennej
  • 7 dag drożdży
  • 2 jajka ( w tym jedno do posmarowania )
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • cukier kryształ do obsypania
  • 60 dag jagód

Wykonanie:  Jagody dokładnie oczyszczamy z wszelkich leśnych paprochów. Myjemy w zimnej wodzie. Odstawiamy i suszymy na ręczniku papierowym. Wszelkie pogniecione i uszkodzone owoce wyrzucamy.

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i olej. Wszystko podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła i odstawiamy do ostygnięcia. Miksturę wlewamy do miski w której będziemy rozrabiać ciasto. Dodajemy do naszej miski roztrzepane jajko, szczyptę soli, cukier puder oraz drożdże rozmieszane osobno z łyżką cukru ( drożdże powinny być gęste ale płynne). Wszystko razem mieszamy rózgą i dodajemy porcjami przesianą mąkę. Kiedy ciasto będzie można wyrabiać już ręcznie, należy tak długo dodawać mąkę aż ciasto będzie nam odchodzić od miski. Jeżeli ciasto nie będzie potrzebowało już mąki, a ona nam zostanie proszę się tym nie przejmować i jej nie dodawać, aby jagodzianki nie były za twarde. Ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem i czekamy aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w temp 100*C , następnie temp podwyższamy na 180*C i pieczemy przez około 15 - 25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Moje były dość małe i miałam je tylko po 15 minut.




 Moje jagodzianki rozeszły się w mik! Już ciepłe szybko znikały :)

Zamiast jagód można nadziać bułeczki innymi owocami :) czym tylko chcecie!!






Share:

5 komentarze

  1. mm takie jagodzianki z pewnością są nalepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jagodzianki! Z chęcią bym spróbowała! :)

    verierra.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis :) małe grzechy piątkowe... <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za komentarz :)