Dwukolorowy Snikers bez pieczenia


Najsmaczniejsze ciasto na świecie: Dwukolorowy Snikers bez pieczenia.
Szybkie, smaczne i na każdą okazje, a to wszystko bez pieczenia!


Składniki:
  • 1 Litr mleka 3,2 %
  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej orzechowej
  • 200 g ciastek jasnych typu herbatniki
  • 200 g ciastek ciemnych typu herbatniki (jeżeli robimy dużą blachę polecam opakowania ciastek po ok. 300 g)
  • 200 g orzeszków ziemnych nie solonych

Wykonanie: Dwie i pół szklanki mleka wraz z masłem stawiamy na małym ogniu aby zagotować mleko. W międzyczasie  do pozostałego mleka dodajemy: mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, budyń - wszystko razem miksujemy mikserem. 
Kiedy mleko z masłem zacznie się gotować, wlewamy naszą mieszankę tworząc budyń. 
Podczas wlewania mieszanki do gotującego mleka należy szybko mieszać aby nie powstały nam grudki. Polecam wszystko miksować mikserem na niższych obrotach przez około 1 minuty aż masa zacznie gęstnieć. Używając miksera mamy gwarancję ,ze nie powstaną nam grudki. Dla mniej odważnych polecam tradycyjne mieszanie łyżką :)

Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, powiększona wersja wymaga blaszki ok. 25 x 36 cm.
Na dnie wykładamy:

ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + 1/3 budyniu + ciemne herbatniki + 1/3 budyniu + jasne herbatniki + masa kajmakowa + posiekane orzeszki ziemne (lekko posolić).

Całość schodzić przez minimum 1,5 godziny. Najlepsze ciasto jest na drugi dzień



SMACZNEGO! 


Share:

10 komentarze

  1. gdzie kupić ciemne herbatniki może polecisz jakieś konkretne i sprawdzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Kauflandzie Petit Beurre pełnoziarniste i kakaowe :)

      Usuń
    2. W biedronce są herbatniki jasne,pelnoziarniste i ciemne

      Usuń
  2. Obłędne! Kusi samym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tu po nocach grasuję... Wchodzę a tu takie widoki :) O nie! I tak dzisiaj zjadłam za dużo słodyczy!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mase wylewamy gorącą na herbatniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekko mozna schłodzić :) ale zaleca sie wlac ciepły budyń bo łatwiej ho rozprowadzic

      Usuń
  5. ja wlasnie
    zrobiłam. ale ta masa wyszła jakas żadka , czy taka ma być? ciekawe jak będzie się kroił

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa powinna być gęsta ale nie rzadka ponieważ może się okazać, że nam nie zastygnie na tyle aby można było ciasto zrobić.
      Za pierwszym razem tak właśnie zrobiłam z jakiegoś znanego przepisu i mogłam przelewać ciasto na blaszce, teraz wiem ,że coś poszło nie tak i źle zrobiłam.
      Mam nadzieję ,ze masa zastygła i ciasto wyszło. Czasem lepiej nie ryzykować aby móc uratować ciasto i nie zmarnować składników.

      Usuń

Dziękuje za komentarz :)