Kruche ciasto z morelami pod bezą
Truskawki już były, rabarbar też , więc czas na autorskie morelowe ciasto z posmakiem migdałowym.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 40 g cukru
- 1 cukier waniliowy ok. 16 g o smaku migdałowym
- 4 żółtka
Morele z powidłami
- 700 g - 800 g moreli
- 200 g powideł morelowych
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe i podziurawione widelcem ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26 x 36 cm i podpiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 170*C - 175*C
Morele myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Obsypujemy mąką ziemniaczaną aby podczas pieczenia nie puściły za dużo soków.
Białka ubijamy na sztywno dodając podczas miksowania na najwyższych obrotach cukier. Kiedy cukier nam się rozpuści na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez chwilę.
2 komentarze
mm pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarz :)