Kruche ciasto z morelami pod bezą


Truskawki już były, rabarbar też , więc czas na autorskie morelowe ciasto z posmakiem migdałowym.

Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 40 g cukru 
  • 1 cukier waniliowy ok. 16 g o smaku migdałowym
  • 4 żółtka
Morele z powidłami
  • 700 g - 800 g moreli
  • 200 g powideł morelowych
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
Beza
  • 4 białka 
  • 200 g cukru
  • 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Tak gotowe i podziurawione widelcem  ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26 x 36 cm i podpiekamy w piekarniku przez 20 minut w temp. 170*C - 175*C

Morele myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Obsypujemy mąką ziemniaczaną aby podczas pieczenia nie puściły za dużo soków.

Białka ubijamy na sztywno dodając podczas miksowania na najwyższych obrotach cukier. Kiedy cukier nam się rozpuści na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy przez chwilę.

Na podpieczone ciasto wykładamy powidła, układamy morele skórką do dołu i wykładamy na samą górę bezę. Pieczemy w tej samej temperaturze (170*C), przez kolejne 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 60*C i z termoobiegiem pieczemy przez 15 minut.




Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)