Ciastka Pieczarki


Hit internetu - czyli ciastka przypominające swym wyglądem pieczarki, jakbym mogła ich nie zrobić ?

Tak więc poszukiwania trwały i chodź znalazłam kilka przepisów tylko jeden z nich przypadł mi do gustu i miał sensowne komentarze, ponieważ powiem wam od razu ,że ciastka są smaczne i kruche lecz nie powalające, opierają się na mące ziemniaczanej i aromacie migdałowym co nie zmienia faktu ,że polecam gorąco je zrobić, zwłaszcza z dzieciakami czy do mieszanki ciastek. Oczywiście będę miała zamiar bardziej i smaczniej zmodyfikować w przyszłości przepis bo wyglądają obłędnie.

Składniki
(ok. 40 sztuk)

  • 150 g miękkiego masła
  • 5 czubatych łyżek stołowych cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej / skrobi kukurydzianej (330 g)
  • 3 czubate łyżki stołowe mąki pszennej (100 g)
  • 1 mała płaska łyżeczka sodu (byt duża ilość sprawi ,że ciasta będą gorzkie i nie dobre)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki olejku / esencji migdałowej
  • kakao

Wykonanie: W mikserze ucieramy następująco: masło z cukrem pudrem aż powstanie nam jasna biała masa, następnie dodajemy jajko, olejek migdałowy sok z cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą, a na sam koniec wsypujemy porcjami mąki przesiane z sodą. Jeżeli to możliwe miksujemy bądź końcówkę ciasta wyrabiamy rękoma na plastyczną masę.

 Z uzyskanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego bądź ciut większe. 

Korek, bądź gwint z butelki obtaczamy w kakao i odbijamy kółko tworząc imitacje pieczarki.



Tak gotowe ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź od razu na nim formujemy ciasta i pieczemy je w temp. 180*C przez ok. 15 minut.


Ciastka delikatnie ściągamy z blaszki i studzimy.


Ciastka są dość mączne i polecam je zjadać z dżemem :) 


Share:

3 komentarze

Dziękuje za komentarz :)